Uw zoekacties: Christelijke Kweekschool, Margaretha de Heerstraat te Leeuwa...
x1037 Christelijke Kweekschool, Margaretha de Heerstraat te Leeuwarden, 1923-1936
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1037 Christelijke Kweekschool, Margaretha de Heerstraat te Leeuwarden, 1923-1936
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
De Christelijke Kweekschool te Leeuwarden gaat op 1 mei 1907 onder auspiciën van de ‘Vereeniging tot stichting en instandhouding van een bijzondere kweekschool voor onderwijzers en onderwijzeressen’ van start in de Margaretha de Heerstraat 2, een zijstraat van de Wijbrand de Geeststraat. Ernaast, met de ingang precies op de straathoek, is enkele maanden eerder een gebouw voor christelijk lager en mulo- onderwijs gerealiseerd, de Groen van Prinstererschool. De lagere school dient tevens als leerschool voor de kweekschool. Het straatje is trouwens toch lange tijd een burcht voor christelijk georiënteerd onderwijs, er tegenover, op nr. 1, is een hervormde lagere en MULO-school gevestigd.

Directeur van de kweekschool is vanaf de stichting de heer J.E. van Buuren (1878-1958). Als in 1932 het 25-jarig bestaan van de school, alsmede het 25-jarig directeurschap van de heer Van Buuren, gevierd wordt is het einde al nabij, want het schooljaar 1935-1936 is het laatste; de school ontvangt geen rijksvergoeding meer vanwege het feit dat er in Leeuwarden ook een Hervormde Kweekschool bestaat: Mariënburg in zijn gebouw Achter de Hoven.

In de notulen van de laatste lerarenvergadering, op 10 juli 1936, wordt geconcludeerd: “Het besluit van de minister en de wijze waarop het werd geargumenteerd of niet geargumenteerd, geeft veel aanleiding tot critiek, zeer gerechtvaardigde critiek. Maar liever dan hierover in dit notulenboek uit te weiden, willen wij besluiten met te constateren dat ook de Notulen, in dit boek verzameld, de herinnering zullen bewaren aan jarenlange, en rijk gezegende arbeid, door een ambtelijke machtsdaad ontijdig beëindigd.”
Een bekende aan de school verbonden leerkracht was de journalist en latere hoofdredacteur van het Friesch Dagblad Hendrik Algra (1896-1982).

Het gebouw van de leerschool is in 1980 afgebroken, maar het oorspronkelijke kweekschoolgebouw staat er nog. Daarin is nu de directie en centrale dienst van de Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs PCBO gevestigd. Het gebouw van de gesloopte leerschool is vervangen door een appartementencomplex met de ingang aan de Wybrand de Geeststraat. Ook in het oude schoolgebouw er tegenover op nr.1 zijn inmiddels appartementen gerealiseerd.
Het archief bestaat uit één notulenboek met verslagen van lerarenvergaderingen over de bovengenoemde periode. Over de wijze waarop het boek in het stadsarchief terecht gekomen is, is niets bekend.
Kenmerken
Datering:
1923-1936
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,01 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1037 Christelijke Kweekschool, Margaretha de Heerstraat te Leeuwarden, 1923-1936
VERKORT:
NL-LwnHCL 1037
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS