Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

De collectie Film en Geluid bevat ruim 2000 titels, waarvan het merendeel film.  Allerlei formaten zoals 35-16-9,5-8 en S8 zijn vertegenwoordigd, in zwart /wit of kleur, met of zonder geluid. Films zijn afkomstig van particulieren, maar komen ook uit archieven van Leeuwarder instellingen en bedrijven. De collectie beslaat de periode 1920-heden en bevat  allerlei soorten films. Van documentaires tot familiefilms en van dorpsfilms tot bedrijfsfilms.

Het Historisch Centrum Leeuwarden verzamelt en beheert het audiovisueel erfgoed  van Leeuwarden en omgeving. De audiovisuele verzameling van het Historisch Centrum Leeuwarden  is een unieke collectie beeld en geluid. Geen enkele andere openbare instelling verzamelt systematisch op het onderwerp Leeuwarden en juist vanwege dat lokale karakter vormt het audiovisueel erfgoed  een onlosmakelijk onderdeel van het aanbod van het Historisch Centrum Leeuwarden. Het vormt een niet meer weg te denken bron voor historisch onderzoek.

De filmcollectie van het HCL is te bekijken op het Vimeokanaal  ‘Historisch Leeuwarden’ en  ‘Filmcollectie HCL’. 
Evenals het  Historisch Centrum Leeuwarden bezit het Fries Film en Audio Archief films over Leeuwarden. Samen streven we naar één geïntegreerde Leeuwarder filmcollectie (Audiovisueel Erfgoed Leeuwarden), die op een duurzame manier wordt gedigitaliseerd, beheerd, gecatalogiseerd en ontsloten.

Mocht u filmmateriaal willen aanbieden dan volgt eerst een intakegesprek.  U kunt een kopie  van het filmmateriaal aangeleverd krijgen op een usb-stick, een harde schijf of digitaal.  U blijft hoe dan ook eigenaar van het materiaal, tenzij u besluit om het aan het archief te schenken.


Contact :

Carla Duim
Film & Geluid / Bibliotheek
Historisch Centrum Leeuwarden
Groeneweg 1
8911 EH Leeuwarden
T : 058-2332355
T : 058-2332350 (algemeen)
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.