Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

In 1787 werd Friens als volgt beschreven in de ’Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’.

“Friens, weleer Freense, is een dorp van 13 stemmende plaatsen, onder welke men telt de oude state Beslinga, eene schoone gelegenheid met graften en cingels omringd; de laatste deezer familie, Jets Beslinga, was getrouwd aan Douwe Sytzama, Grietman deezer Grieneny in 1574, wiens nakomelingen nog heden deeze State bezitten. Voorts ligt het dorpje tusschen drie wateren beslooten, door sommigen rivieren genoemd, met naame de Grouw, de Muzel en ’t Zwin.”

De naam Friens is ontstaan uit Freense, later werd dit Freenigge. Het dorpje met zijn kerk, knus verscholen tussen het lommer, lag vroeger aan de kant van de Middelzee.

In de periode van 1620 - 1849 stond in het dorpje de stins van de families Beslinga en Sytzama. Het gebouw is verkocht en afgebroken. Alleen de dertien rouwborden in het kerkje en de grafkelders op het kerkhof herinneren nog aan de vroegere adel.

Friens. Foto: Google Streetview, 2010: klik op de foto voor een digitale verkenningstocht!
Friens. Foto: Google Streetview, 2010: klik op de foto voor een digitale verkenningstocht!

Het dorpje ligt tussen de waterlopen Zwin en Moezel, temidden van een weelderige bomengroei, 500 meter aan de zuidkant van de Sneekerhoek, naast de grote weg. Dat is Friens, met z’n boerderijen, kerk, vee en weilanden.

Plaatselijk belang Friens
Secr. mw. A.C. Bergsma-Veenstra
Van Sytzamawei 2a
9009 XD Friens
Tel.: (0566) 602701
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Links:

Dorpenwebsite Reduzum, Friens, Idaerd, Reduzum
Beschrijving op Wikipedia
Heel veel informatie over Friens (AlleCijfers.nl)
Beslingastate te Friens