Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

In 1787 werd Wergea als volgt beschreven in de ’Tegenwoordige Staat der Vereenigde Nederlanden; veertiende deel; vervattende het vervolg der beschryving van Friesland’.

“Warstiens: over den oorsprong der benaminge deezes dorps worden wy al wederom, door sommigen, tot dezelfde gebeurtenis geweezen; doch onze, over Warrega, gemaakte aanmerking, behoude ook hier en omtrent het volgende dorp haar kracht, met byvoeginge dat de laatste lettergreep Stiens, niet onwaarschijnlijk hetzelfde zy met Stins Steenhuis; wanneer Warstiens ons opleidt om aan een wier en Stins van byzonder aanzien te denken. Hoe ’t zy, dit dorp is het kleinste deezer Grieteny, en heeft maar 7 stemdraagende plaatsen. Hetzelve ligt aan ’t Langdeel, naast aan ’t Hempenser meer.”

 Warstiens. Foto: Google Streetview, 2010: klik op de foto voor een digitale verkenningstocht!
 Warstiens. Foto: Google Streetview, 2010: klik op de foto voor een digitale verkenningstocht!

Warstiens is een klein dorpje aan het water. Het dorp wordt gescheiden door een brede vaart, ‘Het Langdeel’. Aan de oostkant van dit water bevinden zich landerijen met enkele boerderijen, aan de westkant ligt de terp, waarop in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, de toren aan de oostzijde van de kerk staat.

De middeleeuwse luidklok (Cecilliaklok) die één van de oudste in Fryslân moet zijn (1252) is terecht gekomen in het Nationaal Beiaard Museum in Asten. Maar ook nu nog kan men minimaal twee keer per dag de klok horen luiden. Om 08.00 en om 16.00 uur wordt nog steeds de uit 1607 daterende en in 1882 aangeschafte klok geluid.


Plaatselijk Belang Warstiens
Secr. R. Schuurmans-Melein
Warstienserdijk 1
9005 XM Wergea
Tel.: (058) 2553915
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Links:

Heel veel informatie over Warstiens (AlleCijfers.nl)
Beschrijving op wikipedia
Friesland Wonderland: Warstiens
Hervormde Kerk Warstiens