Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Pier Pander (Drachten 1864 – Rome 1919)

Pier Pander wordt op 20 juni 1864 op het scheepje van zijn ouders in Drachten geboren. Al op jonge leeftijd blijkt hij talent te hebben voor boetseren en het maken van houtsnijwerkjes. Met de hulp van weldoeners kan Pier naar school in Amsterdam en later verder studeren aan de kunstacademie in Parijs. Op 21-jarige leeftijd wint hij de prestigieuze Prix de Rome voor de beeldhouwkunst. Een ernstige ziekte maakt hem aan het begin van zijn carrière invalide. Ondanks zijn ziekte wordt hij een succesvol  beeldhouwer. Pander krijgt veel opdrachten voor het maken van portretten, onder meer van leden van het koninklijk huis. Het portret van koningin Wilhelmina op de gulden is van zijn hand.

Museum en Tempel

In 1919 sterft Pier Pander aan de gevolgen van tuberculose. Na zijn dood laat hij zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden. In 1924 wordt zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf grote marmeren beelden in een tempel, geopend in de Prinsentuin. Het staat symbool voor Panders persoonlijke visie op kunst. In 1954 wordt, ook in de Prinsentuin, het Pier Pander Museum gerealiseerd. Het eerste museum in Nederland dat aan één kunstenaar gewijd is.

Collectie

In 2006 is de gehele Pier Pander collectie gefotografeerd en gedocumenteerd. Naast de museumcollectie is ook het archief van Pier Pander met talloze foto’s gescand en opgenomen in de database.

Via de submenu’s rechts is de museumcollectie en het archief digitaal te bekijken.    

Van enkele objecten uit de collectie zijn 3D opnames gemaakt. Deze zijn te bekijken onder het submenu Objecten Roundshots.

Meer over Pier Pander Museum & Tempel

Pander6