Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

De War Room van Willem Lodewijk

De Schatkamer van het HCL biedt tot 31 december 2021 onderdak aan een expositie over stadhouder Willem Lodewijk van Nassau (1560-1620) als oorlogsvoerder. Aanleiding is het feit dat het in 2020 vierhonderd jaar geleden was dat deze Friese stadhouder in Leeuwarden overleed. De schatkamer is alleen te bezichtigen op aanvraag voor (kleine) groepen, als onderdeel van rondleidingen en stadswandelingen en tijdens speciale gelegenheden. 

Als het over de Tachtigjarige Oorlog gaat, dan komt Willem Lodewijk nauwelijks in de geschiedenisboeken voor. Zonder de innovatieve militaire tactieken van ‘Us Heit’, hadden de Nederlandse opstandelingen echter nooit zo succesvol kunnen zijn. Een van de legerhervormingen van Willem Lodewijk was de contramars. In een brief aan Maurits beschreef hij de contramars en maakte er ook een tekeningetje bij ter illustratie. Het HCL heeft deze unieke brief in bruikleen gekregen van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Publiekstrekker is een miniatuur van het beleg van Coevorden in 1592. Bij deze overwinning op de Spanjaarden waren de legerhervormingen van de Friese stadhouder van cruciaal belang. Het slagveld bestaat uit 350 kleine tinnen soldaatjes, paarden en kanonnen, die stuk voor stuk met de hand zijn beschilderd door leden van Spellenvereniging UCP Leeuwarden.

Gratis entree binnen de openingstijden van het HCL (tot 1 december 2021). 

Luistertip! Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma en conservator van het Fries Museum Marlies Stoter vertellen in een nieuwe podcast van NBTC Holland over de Friese Nassaus . Wat is hun rol in het koningshuis geweest? Beluister de podcast 'Leeuwarden: de stad van Marijke Meu' hier: https://spoti.fi/2GsVMAm

Check voor uw bezoek de openingstijden.

Warroom HCL Extra beelden 31
Foto's: Ruben van Vliet 
Warroom HCL Extra beelden 14