Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Check voor uw bezoek onze openingstijden

Dit jaar bestaat het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) 40 jaar. Het MCL (1982) ontstond uit een fusie tussen het Triotel (1971), het Diakonessenhuis (1879) en het Bonifatius Hospitaal (1883). Het gemeentelijke ziekenhuis Triotel was de opvolger van het Stadsziekenhuis (1825).

Interieur mannenzaal van het Stadsziekenhuis, circa 1900. Fotograaf M.Th.J. van der Hoek 
Interieur mannenzaal van het Stadsziekenhuis, circa 1900. Fotograaf M.Th.J. van der Hoek

In de expositie ‘Sûnens! Twee eeuwen ziekenzorg in Leeuwarden’ wordt een beeld geschetst van de ziekenhuizen en de ziekenzorg in Leeuwarden.

De expositie loopt van 28 oktober 2022 tot en met 9 april 2023.

Mini expositie

Erwin bewaart Leeuwarden

Erwin Plaisier (Leeuwarden, 1986) is al bijna 20 jaar werkzaam bij Kunstgroep Atteljee. Sinds een aantal jaren schildert hij verdwenen gebouwen of gebouwen die hun oorspronkelijke functie hebben verloren.

Erwin’s primaire motivatie is niet nostalgie. Hij vindt het vooral jammer dat dingen veranderen. Hij zou liever hebben dat alles bij het oude bleef. Schilderen is voor Erwin een manier van afscheid nemen.

De schilderijen in deze expositie zijn afkomstig uit de uitleencollectie van Kunstgroep Atteljee. Ze kunnen gehuurd of gekocht worden. Zo hebben een aantal schilderijen van Erwin een mooi plekje bij mensen thuis aan de muur gekregen! De expositie is te zien t/m 21 maart.