Logo Historisch Centrum Leeuwarden

De chat is op dit moment niet beschikbaar.


Voor meer informatie bezoek onze contactpagina.

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

De snoeptrommel van prinses Maria Louise

Vanaf 9 juli is in het HCL een nieuwe kleine expositie te zien: De snoeptrommel van prinses Maria Louise. Hierin wordt achtergrondinformatie bij de eetbare tuin gegeven die voor het HCL is aangelegd. Het bloemperk voor het HCL is met behulp van basisschoolleerlingen en MBO-studenten vol gezet met bloemen, planten en kruiden die eetbaar zijn. In oktober worden de volgroeide planten geoogst en gaan de leerlingen ermee koken en ervan proeven.

Eetbare Tuin

Veel van de planten kwamen ook al voor in de 18de eeuw. Dit is ook de reden waarom de tuin is opgedragen aan Maria Louise van Hessen Kassel (1688-1765). Zij was getrouwd met de Friese stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en had een voorliefde voor prachtig aangelegde parken en moestuinen. Voorbeelden zijn de Prinsentuin, die toen nog alleen toegankelijk was voor de stadhouderlijke familie en hun hofhouding, en het park bij Maria Louises landgoed Mariënburg, dat net buiten de stad aan de Pormarge lag. De mini-expositie in het HCL geeft meer informatie over prinses Maria Louise en haar tuinen en tuinman.

Tentoonstellingsperiode: 9 juli t/m ½ okt 2021

Ruimte: ontvangstruimte HCL

Doe-blad voor kinderen (gratis): Hiermee gaan ze op zoek naar insecten en dieren in de tuin en in de exposities. En ze mogen een kopje thee zetten van zelf geplukte munt.

Bekijk ook de lijst met planten die in de tuin te vinden zijn en deze recepten uit de 18de eeuw die bij de eetbare tuin aansluiten.

 

De Prinsentuin, 200 jaar stadspark van alle Leeuwarders

Ter gelegenheid van het feit dat het 200 jaar geleden is dat de Prinsentuin werd opengesteld voor het publiek is de tentoonstelling 200 jaar stadspark van alle Leeuwarders ingericht. Met o.a. originele tekeningen van tuinarchitect Roodbaard, schilderijen en foto’s van bijzondere gebeurtenissen als de Elfstedentocht van 1956 en het legendarische concert van Herman Brood in 1978. In juli en augustus is er iedere zondag een begeleide wandeling door de Prinsentuin voorafgegaan door een korte rondleiding door de expositie (start 13.30 uur). Gratis entree binnen de openingstijden van het HCL (tot 1 september 2021).

 

That's me in the corner

Met That ’s me in the corner heeft fotograaf Dineke Kaal in een kleine intieme decoropstelling een twintigtal Leeuwarders geportretteerd. Naast ondernemers, cultuurmakers, kunstenaars, muzikanten en performers maakte Kaal foto’s van onder meer een bomenridder, journalist, danseres, dominee en ook de burgemeester. Zij liet zich inspireren door het werk van de Amerikaanse fotograaf Irving Penn (1917-2009). Met haar gevoel voor belichting, setting, decor en benadering van de geportretteerden maakte Kaal foto’s die blijven intrigeren van Leeuwarders met diverse achtergronden en interesses. Deze fototentoonstelling is verlengd tot en met oktober 2021.

Check voor uw bezoek de openingstijden.

Prinsentuin HCL Ruben van Vliet 58
Foto's: Ruben van Vliet 
Wisselexpo HCL Extra beelden 48