Logo Historisch Centrum Leeuwarden

De chat is op dit moment niet beschikbaar.


Voor meer informatie bezoek onze contactpagina.

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 

Check voor uw bezoek onze openingstijden

 

De snoeptrommel van prinses Maria Louise

Vanaf 9 juli is in het HCL een nieuwe kleine expositie te zien: De snoeptrommel van prinses Maria Louise. Hierin wordt achtergrondinformatie gegeven bij de eetbare tuin die deze zomer voor het HCL is te vinden. De tuin is door medewerkers van de buitendienst van de gemeente Leeuwarden aangelegd en wordt door hen onderhouden. Met hulp van basisschoolleerlingen en MBO-studenten is een bestaand perk vergroot en daarna vol gezet met bloemen, planten en kruiden die eetbaar zijn. In oktober worden de volgroeide planten geoogst en gaan de leerlingen en studenten ermee koken en ervan proeven.

Eetbare tuin 3

Veel van de planten kwamen ook al voor in de 18de eeuw. Dit is ook de reden waarom de tuin is opgedragen aan Maria Louise van Hessen Kassel (1688-1765). Deze Duitse prinses was getrouwd met de Friese stadhouder Johan Willem Friso van Nassau-Dietz. Zij had een voorliefde voor prachtig aangelegde parken en moestuinen. Voorbeelden zijn de Prinsentuin, die toen nog alleen toegankelijk was voor de stadhouderlijke familie en hun hofhouding. En het park bij Maria Louises landgoed Mariënburg, dat net buiten de stad aan de Pormarge lag.

De mini-expositie vertelt over prinses Maria Louise, haar tuinen en haar tuinman Johann Hermann Knoop. Het HCL sluit hiermee aan bij de Nassauzomer in Fryslân. 

Tentoonstellingsperiode: 9 juli - ½ oktober 2021

Doe-blad voor kinderen (gratis): Zoek naar insecten en dieren in tuin en exposities. En zet een kopje thee van zelf geplukte munt.

Downloads: Bekijk de lijst met planten die in de tuin te vinden zijn en deze recepten uit de 18de eeuw.

Meer info: www.visitleeuwarden.com/nl/nassauzomer

 

De Prinsentuin, 200 jaar stadspark van alle Leeuwarders

Ter gelegenheid van het feit dat het 200 jaar geleden is dat de Prinsentuin werd opengesteld voor het publiek, is deze tentoonstelling ingericht. Met onder anderen originele tekeningen van tuinarchitect Roodbaard, schilderijen en foto’s van bijzondere gebeurtenissen als de Elfstedentocht van 1956 en het legendarische concert van Herman Brood in 1978. 

Tentoonstellingsperiode: tot 1 september 2021

Rondleiding door Prinsentuin en tentoonstelling: zondagen in juli en augustus 13.30 uur

 

Tentoonstelling over 125 jaar bioscoopgeschiedenis in Leeuwarden

In de herfst opent de nieuwe Pathé-bioscoop in Leeuwarden zijn deuren en houden Tivoli en Cinema op te bestaan. Een kleine tentoonstelling in Cinema toont 125 jaar Leeuwarder bioscoopgeschiedenis.

De eerste bioscoopondernemer van Nederland ligt begraven in Drachten. George Christiaan Slieker (1864-1934) was zo trots op zijn rol in de Nederlandse bioscoopgeschiedenis, dat hij het op zijn grafsteen op de Zuider Begraafplaats heeft laten zetten.

Slieker was een kermisreiziger, die in 1896 met een nagelnieuwe uitvinding naar de Leeuwarder zomerkermis was gekomen. Een kinematograaf, ofwel een filmprojector. Hij had hem net in Berlijn gekocht en op 16 juli 1896 kon hij het verbluffende mirakel van bewegend beeld voor het eerst laten zien, in een tent tegenover het Paleis van Justitie. ‘Iets nieuws en tevens overweldigends schoons’, schreef hij in zijn strooifolder. Een journalist van de Leeuwarder Courant, die meteen was komen kijken, was diep onder de indruk. ,,Rijtuigen, omnibussen, equipages, ‘elegante’ voetgangers en menschen uit het volk, alles schijnt te leven, zelfs de rook die een voorbijganger, nadat hij de cigarette uit de mond heeft genomen, uitblaast, ziet men opstijgen.’’ De journalist gaat een tijdlang op deze manier door, schrijft dan dat hij nog wel meer zou willen vertellen en besluit: ‘Wie het heeft gezien, staat er versteld van.’

De bioscooptent van Carmine Riozzi op de Leeuwarder kermis van 1898.
De bioscooptent van Carmine Riozzi op de Leeuwarder kermis van 1898.

Dat was deze zomer 125 jaar geleden. Het wordt gememoreerd in een kleine tentoonstelling in de foyer van Cinema, de bioscoop aan de Leeuwarder Nieuwestad. Dat is omdat Pathé, het concern waar de Leeuwarder bioscopen toe behoren, ook 125 jaar bestaat. In een aantal bioscopen zijn daarom tentoonstellingen. Die in Leeuwarden wijkt af: die gaat niet over Pathé – een groentje in de stad, sinds de overname van de bioscopen in 2017 – maar over een veel langere geschiedenis. Die binnenkort wordt afgesloten, als in de herfst Cinema en Tivoli sluiten en de nieuwbouw aan het Ruiterskwartier opent. Voor de expositie is o.a. dankbaar geput  uit beeldcollectie van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Lees ook de bijdrage van Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant van 1 september 2021.

 

That's me in the corner

Fotograaf Dineke Kaal  heeft in een kleine intieme decoropstelling een twintigtal Leeuwarders geportretteerd. Naast ondernemers, cultuurmakers, kunstenaars, muzikanten en performers, maakte Kaal foto’s van onder meer een bomenridder, journalist, danseres, dominee en ook de burgemeester. Zij liet zich inspireren door het werk van de Amerikaanse fotograaf Irving Penn (1917-2009). Met haar gevoel voor belichting, setting, decor en benadering van de geportretteerden maakte Kaal foto’s van Leeuwarders met diverse achtergronden en interesses die blijven intrigeren.

Tentoonstellingsperiode: tot 1 november 2021

Prinsentuin HCL Ruben van Vliet 58
Foto's: Ruben van Vliet 
Wisselexpo HCL Extra beelden 48 

 

Verwacht:

‘Popmuziek in Leeuwarden in en rond the eighties’

Op 12 november zal een nieuwe fotoexpositie worden geopend met een uitgebreide selectie van door Harrie Muis vervaardigde fotografische portretten van bekende en minder bekende popartiesten, welke in en rond de jaren '80 in Leeuwarden hebben opgetreden. 

 

Expositie geportretteerde bewoners van Heechterp

Inwoners van de Leeuwarder wijk Heechterp werd onlangs de mogelijkheid geboden om zich op professionele wijze gratis te laten vereeuwigen in een pop-up studio. Het was de start van een groot fotoproject in de wijk, met tentoonstellingen en boeken. Hiermee wordt Welkom in Heechterp bedoeld, een project van vier fotografen: Ton Groot Haar, Elske Riemersma, Dineke Kaal en Menno Boer, samen Fotocollectief Leeuwarden.

Dineke Kaal  is al in de wijk aan het werk. Daarnaast is er ook een fotoproject met scholieren. Ze krijgen fotografieles en gaan daarna zelf, met hulp van een ‘fotocoach’, portretten maken van ouderen uit de buurt die ze kennen. Deze foto’s zullen uiteindelijk onderdeel uitmaken van een in april 2022 te openen tentoonstelling in het Historisch Centrum Leeuwarden. 

Expositie 'Welkom in Heechterp'. Foto: Dineke Kaal 2021
Foto Dineke Kaal, gemaakt  t.b.v. een komend voorjaar in het HCL te bekijken expositie 'Welkom in Heeechterp' 

Lees ook de bijdrage over het project van Asing Walthaus in de Leeuwarder Courant van 27 augustus 2021.