Leeuwarder Courant, 17 februari 2009, door Ines Jonker


Het galmt een stuk minder in de entree van het oude stadhuis in Leeuwarden sinds er panelen aan de plafonds bevestigd zijn. Maar ze dienen naast een praktisch ook een esthetisch doel; de doeken zijn beschilderd met portretten beroemde Leeuwarders. Lees verder na de hieronder afgebeelde panelen ...

Bekijk de panelen en de daarop afgebeelde beroemde Leeuwarders door op een
afbeelding hieronder te klikken.

1paneel 1

 2paneel 2

3paneel 3

4paneel 4

  

 

5

6paneel 6

7paneel 7

 

 

8

9paneel 9

De argeloze bezoeker die wacht op zijn afspraak in het Leeuwarder stadhuis en omhoog kijkt, staat zomaar oog in oog met Saskia Ulenburgh, vrouw van Rembrandt. Een spoor van rode hartjes loopt naar een klein portretje van de beroemde schilder.

Het geoeffende oog herkent verder wellicht de Friese stadhouder Willem Lodewijk, dichter Piet Paaltjens en Mata Hari. Maar Hans Vredeman de Vries, invloedrijk architect, wordt al een stuk lastiger.

Het idee voor de portretten kwam oorspronkelijk van Marc van Roosmalen, de architect die de restauratie van het stadhuis heeft ontworpen. "Hij voorspelde toen al dat de akoestiek niet goed zou zijn. Maar we moesten eerst maar eens kijken hoe het uitpakte", vertelt monumentenambtenaar Leo van der Laan.

Het opgeknapte stadhuis met de nieuwe entree werd in mei 2005 geopend. Het galmde er inderdaad, maar de eerste jaren werd er niks aan gedaan. Toen de akoestiek de bodes op de zenuwen ging werken, moest het maar eens gebeuren.

Drie mensen werden uitgenodigd voor een ontwerp en daaruit werd vormgever Berber van den Brink van Loft Webdesign en Grafische Vormgeving geselecteerd. Zij gaf een creatieve draai aan de portretten, door bij elk een karakteristiek attribuut af te beelden. Zo staat er bij Paaltjens een bloedend hart, vanwege zijn melancholieke aard en wordt Mata Hari dansend afgebeeld terwijl zij wordt doodgeschoten.

Van der Laan maakte samen met Klaas Zandberg van het Historisch Centrum Leeuwarden een selectie van beroemde Leeuwarders. "Het moesten in ieder geval mensen zijn die in Leeuwarden geboren zijn en ze moesten al dood zijn, anders krijg je van die lastige discussies over wie wel en wie niet." Het HCL leverde een lijst van honderd bekende Leeuwarders. "En toen zijn we gewoon gaan strepen", legt Van der Laan uit.

Onder de beroemde Leeuwarders zitten natuurlijk voorspelbare figuren als Jan Jacob Slauwerhoff en Havank. Maar ook minder bekende namen zullen straks het plafond sieren.

Wie kent bijvoorbeeld Wigle van Aytta, oftewel Viglius in het Latijn? "Hij was een van de belangrijkste adviserurs van Karel V en daarna van diens zoon Philips II. Zijn lijfspreuk was Plus Oultre oftelwel steeds verder, wat ook het devies was van Karel V. Hij was misschien wel een van de belangrijkste Leeuwarders", stelt Van der Laan.

Een aantal Leeuwarders moesten de twee laten vallen, simpelweg omdag er geen plaatjes van waren. "Ik had bijvoorbeeld graag stadsarchitect Thomas Romein erbij willen hebben en tuinarchitect Lucas Roodbaard, maar daar zijn geen afbeeldingen van. Idioot eigenlijk."

De komende weken komen er nog vijf panelen bij met 20 portretten van ondermeer Pieter Jelles Troelstra en zijn vrouw Sjoukje Bokma de Boer; maa ook van Richard Hageman, die een Oscar won met de filmmuziek voor Stagecoach uit 1940. Daarmee is hij de enige Leeuwarderd die ooit een Oscar won.

De monumentenambtenaar is erg tevreden over de schilderingen. "Bezoekers van het stadhuis geef je zo iets mee van de geschiedenis van de stad. En het is een prachtige manier om onze voorouders te eren", vindt hij.

Terug