Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Gemeentebestuur van Leeuwarden

1003 Gemeentebestuur van Leeuwarden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.3. Bevolkingsadministratie en Burgerlijke Stand
2.3.2. Bevolkingsboekhouding
1003 Gemeentebestuur van Leeuwarden
2. Inventaris
2.3. Bevolkingsadministratie en Burgerlijke Stand
2.3.2.
Bevolkingsboekhouding
NB:
zie voor stukken betreffende het Nederlanderschap en naturalisatie ook hoofdstuk 5.3.5.2 Verklaringen omtrent personen nummers 6455-6459.
Oud woningregister.

Het huidige (1983) systeem van bevolkingsboekhouding is van kracht geworden op 1 juli 1936. De omzetting van gegevens van de gezinskaarten naar persoonskaarten moest voltooid zijn voor 1 januari 1940. Over de tot dat systeem behorende gemeentelijke woningregisters bepaalde het besluit bevolkingsboekhouding (KB 31 maart 1936, S 342) in hoofdstuk 6: dat een woningregister moest bestaan, welke gebouwen daarin moesten worden vermeld en welke persoonsgegevens daarin moesten worden vermeld.
In 1983 wordt het volgende geconstateerd:
•Er bestond in 1936 reeds een woningregister, behorende bij het toen eindigende gezinskaartenstelsel. Dat woningregister is reeds (1983) geruime tijd aanwezig op het gemeentearchief (H.C.L.)
•Dat voor 1936 reeds bestaande register voldeed aan de toen gegeven voorschriften voor een woningregister nieuwe stijl. Het blijkt dat het is gecontinueerd tot omstreeks 1950.
•Ten tijde van de grenswijziging in 1944 is het uitgebreid met kaarten voor de woningen in het geannexeerde gebied, waarop begonnen werd met vermelding van de op dat moment bestaande situatie. Voor degenen die voor 1944 uit een woning vertrokken zijn, bevat dat deel van de kaartverzameling geen gegevens.
•Omstreeks 1950 is het bedoelde pen-geschreven register van woningkaarten in zijn geheel vervangen door een getypt register van kaarten. De belangrijkste verschillen zijn dat in het nieuwe register de rubriek ‘vorige woonplaats’ ging ontbreken en dat een met potlood bij te houden rubriek ‘gezinssterkte’ werd toegevoegd.
•Op het moment van afsluiting, omstreeks 1950, werden de penschrift gegevens met een blauwe streep afgelijnd en werden daaronder op de nieuwe kaart over te brengen gegevens in machineschrift (met potloodvermelding van de op dat moment bestaande gezinssterkte) aangebracht. Het bijhouden werd daarmee beëindigd.

Conclusie:
1.Het pen-geschreven woningregister dat grof genomen de periode 1920-1950 beschrijft (voor het ex-Leeuwarderadeel -Zuidertrimdeel gedeelte 1944-1950) behoort voor het merendeel van de gegevens bij het bevolkingsregister 1920-1936. Voor een ander deel betreft het gegevens over de periode die het huidige stelsel (1983) omvat. Voor de periode van het persoonskaartstelsel ontbreken op de in 1950 aangelegde woningkaarten:
•De percelen die tussen 1936 en 1950 zijn vervallen (afbraak etc.)
•Gegevens over personen die voor c. 1950 de woning verlieten.
Voor die gegevens moeten de oude pen-geschreven kaarten worden geraadpleegd.
2.Er dient te worden bedacht dat voor inzage en inlichtingenverstrekking, voor zover betrekking hebbend op de periode na 1 juli 1936, de beperkende bepalingen van het Besluit bevolkingsboekhouding voor dat pen-geschreven woningregister van kracht zijn.

De inwonenden, niet-gezinsleden:

Naar verluidt zouden deze voor c. 1950 vermeld zijn geweest op gele omslagen om de pen-geschreven woningkaarten. Of die omslagen nog bestaan en waar ze zich dan zouden bevinden is (in 1983) niet (meer) bekend.
Een aantal van de pen-geschreven woningkaarten is aan de achterzijde met een stempelafdruk aangevuld voor vermelding van inwonenden. Die kaarten zijn in de periode van conversie naar de huidige woningkaarten in machineschrift aangevuld met de gegevens van die inwonenden, waarschijnlijk ontleend aan voorgenoemde omslagen.
Er zijn op de achterzijden van de pen-geschreven woningkaartenaantekeningen aanwezig over de ten tijde van de conversie aanwezige inwonenden en die gegevens zijn ook in het huidige woningregister overgenomen. Er zijn op de oude woningkaarten geen meldingen gevonden over het moment van conversie reeds weer vertrokkenen.
! De woningkaartvermelding van inwonenden in de periode 1936-1950 (voor zover in 1950 niet meer actueel op hetzelfde adres aanwezig) ontbreekt in het bevolkingsregister.

Kenmerken

Datering:
1942-1971
Soort toegang:
inventaris
Kopieën:
Een klein deel bestuursbesluiten rechtstreeks raadpleegbaar: zie Overzicht van bestanden op microfiches 3.1.3
Omvang:
300 m
Nadere toegangen:
Op onderdelen nader toegankelijk gemaakt, vooral d.m.v. klappers op persoonsnamen en straatnamen.
Zie Overzicht van klappers: K16.14, K47.1, K47.1.1, K47.2, K47.3, K47.3.1
Samenvatting:
Betreft: Secretarie, Ambtenaar Burgerlijke Stand
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1003 Gemeentebestuur van Leeuwarden
VERKORT:
NL-LwnHCL 1003