Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Secretarie van de Gemeente Leeuwarden

1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De gemeente Leeuwarden
1.1.5. Enkele ontwikkelingen binnen de gemeente Leeuwarden
1.1.5.1. Ruimtelijke ordening
1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden
1. Inleiding
1.1. De gemeente Leeuwarden
1.1.5. Enkele ontwikkelingen binnen de gemeente Leeuwarden
1.1.5.1.
Ruimtelijke ordening
Op 24 juni 1974 werd door de Raad het structuurplan van de gemeente Leeuwarden vastgesteld. Daarin werd geopperd dat er binnen afzienbare tijd besluiten moesten vallen ten aanzien van de uitbreiding van stad, daar deze in 1985 met ruim 26.000 inwoners gegroeid zou zijn. Het structuurplan gaf diverse locaties voor uitbreiding aan.
Bestemmingsplannen kwamen in ontwikkeling of werden uitgevoerd. Te noemen zijn hier onder andere de bestemmingsplannen Aldlân- oost en Aldlân- west, Bilgaard, Buitengebied, Camminghaburen, Camstraburen-noord en -zuid, Goutum en Industriegebied van Harinxmakanaal.
Gerehabiliteerd werden de binnenstad, de Transvaalbuurt, de Schil, Huizum-Dorp, Oldegalileën, Cambuursterpad, Achter de Hoven en de Potmarge. De industriegebieden, Adlân-west, Bilgaard, Goutum, 't Heechterp, de Vogelwijk en Huizum-west werden herzien. Nieuwbouw vond plaats in Adlân-oost, Wirdum, Wytgaard, Westeinde, Lekkum, Snakkerburen en Camminghaburen.
De in 1967 begonnen aanleg van de hoofdrioleringen werd in deze jaren voortgezet.
Speciale aandacht verdient de wijziging van de voorwaarden voor erfpacht.
Erfpacht is het zakelijk recht om het volle genot te hebben van een aan een ander toebehorend eigendom. Er zijn verschillende vormen: eeuwigdurende - niet van toepassing in Leeuwarden-en voor bepaalde tijd (meestal 50 of 75 jaar).
Erfpacht maakt deel uit van een groep beheersinstrumenten ten aanzien van de ruimtelijke ordening. Krachtens de Woningwet van 1901 moet iedere gemeente met meer dan 10.000 inwoners, een uitbreidingsplan hebben.
Doel van deze instrumenten is dat de gemeente het beschikkingsrecht en de beheersing van de grond c.q. bebouwing behoudt.
De gemeente Leeuwarden heeft in drie perioden percelen in erfpacht uitgegeven:
- 1917-1956, hiervoor waren van belang het raadsbesluit van 26 juni 1917 voor de binnenstad en het raadsbesluit van 12 februari 1930 voor Huizum, gemeente Leeuwarderadeel, beide met beëindiging in 1990
- 1957-1964, met beëindiging in 2030
- na 1965, eveneens met beëindiging in 2030.
Bij raadsbesluit van 20 oktober 1965 werden de voorwaarden voor erfpacht veranderd. De percelen uitgegeven op de voorwaarden van 1917 konden niet meer worden verkocht na 31 december 1980. Bovendien bracht het Nieuw Burgerlijk Wetboek nieuwe bepalingen inzake het erfpachtrecht. Een andere reden om tussen 1972 en 1982 erfpacht te verkopen was gelegen in het feit, dat institutionele beleggers weinig animo vertoonden om te beleggen in panden op erfpachtgrond.

Kenmerken

Datering:
1972-1981
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
200,5 m
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden
VERKORT:
NL-LwnHCL 1004