Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Secretarie van de Gemeente Leeuwarden

1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. De gemeente Leeuwarden
1.1.5. Enkele ontwikkelingen binnen de gemeente Leeuwarden
1.1.5.5. Onderwijs
1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden
1. Inleiding
1.1. De gemeente Leeuwarden
1.1.5. Enkele ontwikkelingen binnen de gemeente Leeuwarden
1.1.5.5.
Onderwijs
Nieuwbouw van kleuter- en lagere scholen vond met name plaats in de wijken Aldlân, Bilgaard, Camminghaburen en aan de Aldlânsdijk. Aan de Doctor Jacob Botkeweg kwam het Avocomplex voor de stedelijke scholengemeenschap Atheneum/Havo en de Wopke Eekhoffschool (Mavo).
In 1979 werd middels een herdenkingsplechtigheid en de uitgave van een herdenkingsboekje het 100-jarig bestaan van het Stedelijk Gymnasium gevierd.
De Leeuwarder Muziekschool kende in de jaren zestig een groeiend aantal leerlingen, waardoor op den duur de vraag naar onderwijzend personeel niet meer te bekostigen viel. Om het voortbestaan van de opleiding zeker te stellen, werd de school op verzoek van haar eigenaar-de Stichting Leeuwarder Muziekschool voor Algemeen Vormend en Neutraal Onderwijs-in 1966 overgedragen aan de gemeente onder de naam Gemeentelijk Muziekinstituut. Dit bestond uit een afdeling voor de opleiding van amateursmusici en een voor de opleiding van beroepsmusici, welke laatstgenoemde afdeling in 1973 werd omgezet in een Muziekpedagogische Academie. Per 1 januari 1975 werd deze dagopleiding afgesplitst van het Gemeentelijke Muziekinstituut en ging zij verder onder de naam Stedelijk Muziekpedagogische Akademie Leeuwarden. (inv.nrs. 9532-9538)
De jarenlange wens een universitaire vestiging voor Friesland in Leeuwarden te hebben bleef in de jaren zeventig onverminderd aanwezig. Er werd overleg gevoerd tot in Den Haag, maar de stad moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een Friese Agogische Akademie, als poot van de faculteit der sociale wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en dan alleen nog als experiment voor vier jaar dat na toetsing van de Onderwijsraad met een jaar verlengd kon worden. Dit experiment startte in september 1976.
In 1979 had de gemeente Leeuwaarden een tweede tegenvaller te verwerken. Voor de vestiging van de eerste Open Universiteit in Nederland viel de keuze niet op Leeuwarden, maar op Maastricht (inv.nr. 9561-9562).

Kenmerken

Datering:
1972-1981
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
200,5 m
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1004 Secretarie van de Gemeente Leeuwarden
VERKORT:
NL-LwnHCL 1004