Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Commissaris van Politie van Leeuwarden, 1843-1946

1039 Commissaris van Politie van Leeuwarden, 1843-1946

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Lotgevallen van het archief en inventarisatieverantwoording
1039 Commissaris van Politie van Leeuwarden, 1843-1946
1. Inleiding
1.2.
Lotgevallen van het archief en inventarisatieverantwoording
Uit het archief blijkt dat er in ieder geval vanaf het jaar 1843 sprake is geweest van een structurele archiefvorming *  door de Commissaris van Politie; mogelijk een gevolg van de opdracht van de Gouverneur van Friesland aan Burgemeester en Wethouders om geregeld verslag te doen over de toestand van de politie. *  De als gevolg van de reorganisatie in 1857 vastgestelde "Instructie voor den inspecteur... d.d. 31 augustus 1856 *  schreef in artikel 70 en 77 het bijhouden van onder meer personeels-, diensttijden- en orderregis-ters voor, waarvan een aantal in dit archief is terug te vinden. De eindcaesuur is voor deze inventaris gelegd bij 1945/46. Behalve dat er in deze jaren een reorganisatie van het politieapparaat en een Commissariswisseling plaatsvond *  , werd de ordening van het archief in plaats van het tot dan toe gehanteerde agenda/seriestelsel vervangen door het decimale stelsel volgens de zaaksgewijze ordening.
De archivalia over de jaren tot 1910 blijken in het jaar 1972 reeds in het beheer van de Gemeentearchivaris te zijn geweest. De archivalia over de jaren 1910-1927 werden in 1978, die over de jaren 1928-1945/46 in 1989 overgebracht.
Naast de series rapporten en processen-verbaal bestaat het archief hoofdzakelijk uit een serie numeriek per jaar (1861-1931) en een serie rubrieksgewijs per jaar (1932-1940) geordende briefwisselingen. Deze zijn toegankelijk via een naam/onderwerpklapper *  en via, in het kader van deze inventarisatie vervaardigde, rubriekenoverzichten. *  .
De nog niet uitgevoerde selektie en vernietiging zal met name de serie briefwisselingen betreffen. Deze is uitgesteld totdat, door middel van raadpleging, meer inhoudelijke kennis is verkregen. In het verleden zijn de ingekomen stukken over de jaren 1861-1873 en 1875-1884 door de Gemeentearchivaris Van Lennep geschoond. * 
Op de dag- en nachtrapporten na blijken de archivalia die in de jaren '40-'45 zijn gevormd niet meer aanwezig te zijn. Navraag bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Rijksinstituut voor Oorlogs-documentatie had geen positief gevolg, zodat mag worden verondersteld dat deze stukken -evenals een aantal andere serieonderdelen- bewust zijn vernietigd of simpelweg kwijtgeraakt!
De bijlagen 3 tot en met 6 geven een overzicht van de relevante archiefstukken in de hierboven genoemde briefwisselingen en in andere archieven. Getracht is hiermede een direkter en vollediger beeld te geven van het beschikbare bronnenmateriaal met betrekking tot het Leeuwarder Politiewezen.
De omvang van het archief bedroeg voor bewerking 78 m'. Slechts als gevolg van de verrichte materiële verzorging kon deze worden gereduceerd tot 50 m'.
De inventaris heeft op de genoemde selektie en vernietiging na een afgerond karakter.
De openbaarheidsbeperking geldt voor archiefstukken die jonger zijn dan 50 jaar. Daarenboven kan informatie over nog in leven zijnde personen worden beschermd.

Kenmerken

Datering:
1843-1946
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
50 m1
Bloknummer:
29
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1039 Commissaris van Politie van Leeuwarden, 1843-1946
VERKORT:
NL-LwnHCL 1039