Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Leeuwarder Burgerwacht, 1919-1940

1041 Leeuwarder Burgerwacht, 1919-1940

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1041 Leeuwarder Burgerwacht, 1919-1940
1.
Inleiding
De Leeuwarder Burgerwacht is opgericht door het Koninklijk Besluit van 16 oktober 1919 en opgeheven op 6 juli 1940 door het ministerie van Binnenlandse Zaken op last van Duitse autoriteiten.
Deze vereniging stelde zich ten doel het wettig gezag te steunen en alle bedreigingen van de openbare en maatschappelijke orde te bestrijden door tegen de bedrijvers gewapenderhand op te treden en door burgerlijke diensten te verrichten. Zij stond geheel buiten het verband van de Weermacht. De geregelde oefeningen waren geheel vrijwillig. Het lidmaatschap van de Leeuwarder Burgerwacht was streng selectief en er waren verschillende soorten van leden. Het door de leden gekozen bestuur bestond aanvankelijk uit vijf, later acht leden. De ambtsperiode duurde drie jaar, maar de bestuursleden waren terstond herkiesbaar. Er waren een voorzitter, een vice-voorzitter, een secretaris en een penningmeester. De burgemeester of diens plaatsvervanger, en de commandant over het Korps of diens plaatsvervanger, hadden het recht de vergaderingen van het bestuur bij te wonen. Het commando over het Korps berustte bij een commandant, verantwoording schuldig aan de burgemeester en aan de "inspecteur der burgerwachten". Hij was benoemd en werd ontslagen door de burgemeester.
De Leeuwarder Burgerwacht was verbonden met andere plaatselijke burgerwachten in de "Vereniging van Vrijwillige Burgerwachten in Friesland" en de vereniging "Nederlandsche Bond van Vrijwillige Burgerwachten". De inkomsten bestonden uit de contributie der leden, schenkingen, legaten en erfstellingen en subsidies van openbare lichamen. De Leeuwarder Burgerwacht heeft voor eigen archivalia vrij goed gezorgd.
In december 2010 werd nog een interessant item aan dit archief toegevoegd. Door de heer F.J. Staudt uit Doesburg werd in de woning van zijn tante een doorschrijfboek uit 1939 van de commandant der mobiele afdeling van de Leeuwarder Burgerwacht aangetroffen. Dit brievenboek werd aan het Historisch Centrum Leeuwarden aangeboden. Het stuk is opgenomen onder inventarisnummer 64. jan. 2011 GB

Kenmerken

Datering:
1919-1940
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
1,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1041 Leeuwarder Burgerwacht, 1919-1940
VERKORT:
NL-LwnHCL 1041