Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Bescherming Bevolking A-Kring Friesland Noord, 1949-1986

1045 Bescherming Bevolking A-Kring Friesland Noord, 1949-1986

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Civiele verdediging
1045 Bescherming Bevolking A-Kring Friesland Noord, 1949-1986
1. Inleiding
1.2.
Civiele verdediging
De Bescherming Bevolking vormt een onderdeel van de civiele verdediging; deze omvat de gehele niet militaire krachtsinspanning van overheid en volk om een eventuele oorlog te doorstaan en tot een goed einde te brengen.
De civiele verdediging heeft tot doel:
- de bescherming van de bevolking tegen de onmiddellijke gevolgen van oorlogsgeweld
- de voortzetting van het bestuur
- de instandhouding van het maatschappelijk en economisch leven en
- de handhaving van het moreel.
In het kader van de civiele verdediging worden met het oog op deze doelstelling in Nederland voorbereidingen getroffen zoals de opslag van geneesmiddelen, noodvoedsel, noodbedden en brandstoffen; verder worden er worden maatregelen getroffen op het gebied van de waterhuishouding, vervoer en verkeer, energievoorziening enz. Ook worden wettelijk maatregelen genomen ten aanzien van eventuele evacuaties, de volksgezondheid in oorlogstijd en de bescherming van waterstaatswerken, nutsbedrijven en van het regeringsapparaat. * 
De gemeente moet beschikken over een ambtenaar gemeentelijke civiele verdediging (AGCV). Deze ambtenaar moet het gemeentebestuur voorzien van advies en assisteren bij de uitvoering van het civiele verdedigingsbeleid en heeft als belangrijkste taken:
- Het maken van een plan voor de civiele verdediging.
- Uitbouw van een gemeentelijk centrum voor de civiele verdediging op het gebied van documentatie, communicatievoorzieningen e. d.
- Het organiseren van de bezetting van het Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging
- Regelmatig contact houden met de dienst Bescherming Bevolking.
- Het opstellen van een gemeentelijk fall-out beschermingsplan.
- Het stimuleren van de bouw van openbare schuilgelegenheden, treffen van voorzieningen voor buitengewone omstandigheden zoals drinkwatervoorziening e. d.
In de handleiding civiele verdediging in de gemeente staat een waslijst aan taken die de gemeente moet vervullen. "Het hoeft geen nader betoog dat juist het gemeentebestuur door zijn inrichting en gezag geroepen is deze maatregelen te treffen, te leiden of te coördineren. M. a. w. dat de gemeentelijke civiele verdediging wezenlijk tot zijn taak behoort en dat het daarvoor verantwoordelijkheid draagt", aldus de handleiding. * 

Kenmerken

Datering:
1949-1986
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
27 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1045 Bescherming Bevolking A-Kring Friesland Noord, 1949-1986
VERKORT:
NL-LwnHCL 1045