Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Armenraad Leeuwarden, 1913-1936

1145 Armenraad Leeuwarden, 1913-1936

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1145 Armenraad Leeuwarden, 1913-1936
1.
Inleiding
De Armenraad te Leeuwarden is ingesteld bij Koninklijk Besluit van 19 februari 1913. Een veertiental instellingen van weldadigheid wezen een vertegenwoordiger aan: de Stadsarmenkamer, de Diaconie van de Nederlandse Hervormde Gemeente, de Diaconie van de Lutherse Kerk, de Diaconie van de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Diaconie van de Gereformeerde Kerk, de Diaconie van de Nederlandse Israëlitische Gemeente, de Vereniging van de Heilige Vincent van Paolo, het Verbond van Armenzorg, Steun aan verwaarloosden en gevallenen, Moederlijke Weldadigheid, de Leeuwarder Werkverschaffing en de Kinderzorg classis Leeuwarden.
De taak van de Armenraad was: het inwinnen van inlichtingen over verschillende personen en instellingen, coördinatie van de armenzorg in Leeuwarden en het verdelen van gelden die bestemd waren voor de algemene armen over de aangesloten instellingen.
De Armenraad vergaderde minstens tweemaal in het jaar. Op deze vergadering stelde men de jaarlijkse rekeningen, begrotingen en verslagen vast, waarvan het Bestuur van de Armenraad voordien concepten had opgemaakt.
Het bestuur van de Armenraad vergaderde minstens eenmaal in de twee maanden. De acht leden waren gekozen voor de tijd van vier jaar en mochten slechts in eenvoudige gevallen beslissingen nemen.
De Armenraad in Leeuwarden stond in een levendig contact met de Armenraden in andere steden en wisselde met hen ervaringen uit. Hij is op 1 Mei 1936 opgeheven bij besluit van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kenmerken

Datering:
1913-1936
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,8 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1145 Armenraad Leeuwarden, 1913-1936
VERKORT:
NL-LwnHCL 1145