Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Steun (Crisis) Comité Leeuwarderadeel, 1932-1937

1149 Steun (Crisis) Comité Leeuwarderadeel, 1932-1937

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1149 Steun (Crisis) Comité Leeuwarderadeel, 1932-1937
1.
Inleiding
In december 1931 verzocht het Nationaal Crisis Comité het College van B. en W. van Leeuwarderadeel om een gemeentelijke afdeling op te richten. De installatie van dit comité vond plaats op 6 januari 1932.
Uit de diverse dorpen namen naast de Burgemeester als voorzitter en de Gemeentesecretaris als secretaris/penningmeester, 32 vertegenwoordigers zitting. Als doelstelling kende het Comité: "Het verlenen van steun aan crisisslachtoffers binnen Leeuwarderadeel." Per werkeloze werd een bedrag in overleg met het N.C.C. vastgesteld waarvan de helft uit de gemeentekas werd verstrekt. De Gemeenteraad kon voor eigen rekening een hoger aandeel in het steunbedrag vaststellen. Aanvullende gelden werden d.m.v. regelmatig terugkerende inzamelingsacties verworven.
De steun werd in natura verstrekt. Men onderscheidde de A.- en B.-steunverlening, waarbij de laatste m.n. bestemd was voor grote gezinnen die door langdurige werkeloosheid waren getroffen. (Raadsverslag 1933,blz.389)
De hierna beschreven archivalia zijn afkomstig van de Gemeentesecretaris Zuidema.
De kwitanties als bijlagen tot het aanwezige kasboek zijn grotendeels vernietigd.. Een selectie is bewaard gebleven op grond van het ontbreken van voldoende bronnen elders over het bedrijfsleven in Leeuwarderadeel.
juni 1986, WvD.

Kenmerken

Datering:
1932-1937
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,03 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1149 Steun (Crisis) Comité Leeuwarderadeel, 1932-1937
VERKORT:
NL-LwnHCL 1149