Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Centrale Keuken te Leeuwarden II, 1941-1946

1151 Centrale Keuken te Leeuwarden II, 1941-1946

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1151 Centrale Keuken te Leeuwarden II, 1941-1946
1.
Inleiding
Ter tegemoetkoming aan de voedingsproblemen, die zich in de oorlogsjaren 1940-1945 voordeden, bevorderde het Rijksbureau voor de voedselvoorziening in Oorlogstijd ten departemente van Landbouw en Visserij de oprichting van Centrale Keukens in de grotere plaatsen, waar de ingezetenen (vooral mingegoeden, fabrieken en instellingen) al of niet tegen inlevering hunner bonnen warme maaltijden konden afnemen. Ook te Leeuwarden werd in april 1941 een dergelijke instelling opgericht in het perceel De Ruyterweg 66. Het gebouw werd door het Rijk geleverd, terwijl de Gemeente de exploitatie op zich nam. Eventuele tekorten zouden voor 3/4 door het Rijk en voor 1/4 door de Gemeente worden gedragen. Het personeel werd meest uit gedemobiliseerde militairen gerecruteerd; administrateur werd de sergeant-ziekenverpleger Reinder Boetes, bij raadsbesluit d.d. 4 (goedgekeurd G.S. 11) juni 1941 tevens aangesteld tot subontvanger voor zijn ambtshalve te innen gelden. Hij nam tegen 14 juli 1945 ontslag en werd door de kassier-wnd. administrateur E. Brouwer vervangen. Deze leidde het bedrijf tot de liquidatie in april 1946 (toen de Centrale Keuken inmiddels onder de Ned. Volksdienst was komen te ressorteren, behoudens nochtans de gebleven betrekkingen met het voornoemde Rijksbureau -i.c. de onderafdeling I: Massavoeding hiervan- en de Gemeente.) Van gemeentewege bestond na de oorlog nog een Commissie voor Noodkeukens, waarin ook de leider der Centrale Keuken q.q. zitting had.
Het (niet geheel bewaarde en enigszins door vocht beschadigde) archiefje werd na de opheffing ten Gemeentearchieve gedeponeerd en in c.1954 en c.1960 volgden nog enige fragmenten. (v.L.)

Kenmerken

Datering:
1941-1946
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
1 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1151 Centrale Keuken te Leeuwarden II, 1941-1946
VERKORT:
NL-LwnHCL 1151