Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis te Leeuwarden, 1967-1994

1186 Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis te Leeuwarden, 1967-1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1186 Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis te Leeuwarden, 1967-1994
1.
Inleiding
Nadat vanaf het jaar 1675, het oprichtingsjaar van het (Nieuwe) Stads Weeshuis * 
, de stad Leeuwarden zelf de zorg voor wezen op zich had genomen; werd in het jaar 1966 door de gemeente statuten vastgesteld voor de "Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis *  . Als gevolg van het in werking treden van de Algemene Bijstandwet 1965 was de bijstandverlenende taak op Burgemeester en Wethouders overgegaan. De Stichting had dientengevolge niet meer de zorg voor de Leeuwarder wezen. De doelstelling van de Stichting werd opnieuw geformuleerd tot het behartigen van 1. de belangen van de Leeuwarder jeugd. 2. op sociaal of maatschappelijk gebied liggende algemeen Leeuwarder belangen. Dit behartigen wordt ingevuld door middel van het verlenen van financiële steun naar aanleiding van in te dienen verzoeken.
Op 16 mei 1967 benoemde de Gemeenteraad het dagelijks bestuur van de nieuwe stichting waarin vertegenwoordigers zitting namen uit de Leeuwarder gemeentelijke overheid, het bedrijfsleven en andere maatschappelijk sectoren *  .
Tot de werkzaamheden van de Stichting behoren het beheer van de eigendommen, bestaande uit geldkapitaal en goederen, en het verlenen van subsidies aan personen en instellingen waarvan de activiteiten vallen binnen de gestelde doelstelling. Voor het beheer van de in bezit zijnde onroerende goederen wordt het bestuur bijstaan door een rentmeester *  . De roerende goederen, voornamelijk bestaande uit meubilair en voorwerpen die voorheen in het Weeshuis werden gebruikt, zijn in 1984 in bruikleen gegeven aan de gemeente Leeuwarden *  . De toekenning van subsidies boven een bepaald vastgesteld bedrag dienen overigens ter goedkeuring aan het College van B&W van Leeuwarden te worden voorgelegd. Jaarlijks wordt bij hen ook ter goedkeuring de jaarrekening en de begroting ingediend *  . In 1967 bedroeg het vermogen van de stichting ruim fl. 1,2 miljoen, terwijl het in 1994 de waarde vertegenwoordigde van fl. 8,2 miljoen. In dit laatste jaar werd fl. 515.000,- aan 54 subsidieprojecten uitgekeerd.
Het hierna beschreven archief van de "Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis" werd vanaf medio jaren '80 tot in het jaar 1999 in bewaring gegeven bij het Gemeentearchief Leeuwarden. In het archief is belangrijke informatie te vinden over vele van de in Leeuwarden gedurende de jaren 1967-1994 actief geweest zijnde instellingen op het gebied van de jeugd-, sociale en maatschappelijke zorg. De openbaarheidsbeperking voor het gehele archief is gesteld op 20 jaar. Voor inventarisnummer 14 geldt een openbaarheidsbeperking van 50 jaar.
In het voorjaar en de zomer van 2013 werd, in twee delen een aanvulling (1995-2007) op dit deel van het archief bij het Historisch Centrum Leeuwarden ondergebracht. Hierbij werd ook een aanvulling op het archief van het genootschap 'Moederlijke Weldadigheid' (1830-1995) overgedragen. Omdat het archief van het genootschap is ondergebracht (onder toegangsnummer 1858) is besloten het hierbij ingekomen deel eveneens daar onder te brengen. Bovendien fuseerden de beide instellingen in 2005 met elkaar, waarna alleen het Nieuw Stads Weeshuis bleef bestaan. De laatste stukken van het genootschap / de Stichting Moederlijke Weldadigheid zijn dan ook van 2005.
Bij deze aanvulling (onder hoofdstuk 3) is dezelfde indeling gehanteerd als van de periode 1967-1994. Overigens werd deze orde, binnen dit zeer goed verzorgde archief, ook aangetroffen bij de overdracht.
november 2013 GB

Kenmerken

Datering:
1967-1994
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
2 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1186 Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis te Leeuwarden, 1967-1994
VERKORT:
NL-LwnHCL 1186