Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Kruisverbond in het Aartsbisdom Utrecht, afdeling Leeuwarden...

1229 Kruisverbond in het Aartsbisdom Utrecht, afdeling Leeuwarden, 1898-1979

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1229 Kruisverbond in het Aartsbisdom Utrecht, afdeling Leeuwarden, 1898-1979
1.
Inleiding
Het was op 21 november 1897 dat in de Gildezaal van het St. Josefgebouw aan de Obrechtstraat te Utrecht, onder leiding van de Enschedese kapelaan dr. Alph. Ariëns de reeds bestaande "Matigheidsgenootschappen", zoals de kruisverbonden toen heetten, in het Aartsbisdom Utrecht in een diocesaan verband werden ondergebracht. Reeds in 1895 was het eerste kruisverbond aan de kapelaan Ariëns aangeboden door het Enschedese driemanschap Propst, Platvoet en Engels ter gelegenheid van zijn koperen priesterfeest. In februari 1896 verscheen het eerste orgaan van de onthoudersbeweging "De Kruisbanier" geheel geredigeerd door Alphons Ariëns. In 1898 hadden zich 24 afdelingen bij de bond aangesloten. Op 9 en 10 oktober 1898 werd te Utrecht een congres gehouden waaraan ook werd deelgenomen door de omstreeks dezelfde tijd opgerichte diocesane bonden *  van de bisdommen Den Bosch en Roermond. Door dit congres, waar o.m. door de Aartsbisschop het woord werd gevoerd, werd de beweging der Kruisverbonden in het land bekend. Hier ook werd de nationale bond "Sobrietas" (Nederlandse bond van R.K. verenigingen ter bestrijding van het drankmisbruik) opgericht, welke als zelfstandige organisatie naast de diocesane bonden zou werken, doch in 1904 in Amersfoort werd omgezet in een federatie van zelfstandige diocesane bonden.
De Kruisverbond-afdeling Leeuwarden-omvattende Leeuwarden en Huizum-werd op 8 maart 1898 opgericht als afdeling van de diocesane bond van het Aartsbisdom Utrecht. Het was een verbond van katholieke mannen en jongelingen die zich ten doel stelden het alcoholisme in katholieke geest te bestrijden en de christelijke matigheid te bevorderen. De vereniging kende twee soorten van leden n.l. geheelonthouders en afschaffers. De laatsten verplichtten zich zich te zullen onthouden van het gebruik van sterke dranken, en gegiste dranken zoals wijn en bier slechts met bijzondere matigheid te gebruiken. Aan het verschil in insigne, dat de leden zichtbaar moesten dragen, was te zien of men afschaffer of geheelonthouder was. Bij de oprichting meldden zich 22 leden aan, die zich voorlopig voor een half jaar als afschaffer verbonden. Pas in 1901 sloten zich voor het eerst geheelonthouders bij de afdeling aan: er waren toen 2 geheelonthouders en 55 afschaffers lid. Op 27 mei 1900 besloot men zich aan te sluiten bij Sobrietas.
Aangezien bij het Kruisverbond alleen mannen en jongens lid konden worden werd op 30 december 1900 besloten tot het oprichten van een Maria-vereniging. Hiervan konden lid worden meisjes en vrouwen boven de 15 jaar en men nam met dit lidmaatschap dezelfde verplichtingen op zich als de mannen bij het Kruisverbond, terwijl ook het zelfde doel werd nagestreefd. De afdeling Leeuwarden van het Kruisverbond en de Maria-vereniging is, voorzover wij hebben kunnen nagaan, na 1945 niet meer van de grond gekomen. Het archief van de Maria-vereniging is, zoals reeds eerder werd vermeld, verbrand. Beter is het afgelopen met dat van het Kruisverbond. Na eindeloos zoeken werd het teruggevonden op de zolder van de Bonifatiusschool te Leeuwarden, vanwaar het overgebracht werd naar het gemeentearchief.
lit.: Gerard Brom, Alfons Ariëns, Utrecht 1950. W. v. d. Pas, Alfons Ariëns, Utrecht 1958.

Kenmerken

Datering:
1898-1940
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,11 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1229 Kruisverbond in het Aartsbisdom Utrecht, afdeling Leeuwarden, 1898-1979
VERKORT:
NL-LwnHCL 1229