Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Vereniging Groningerstraatweg en Groningerplein te Leeuwarde...

1259 Vereniging Groningerstraatweg en Groningerplein te Leeuwarden, 1939-1946

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1259 Vereniging Groningerstraatweg en Groningerplein te Leeuwarden, 1939-1946
1.
Inleiding
Als gevolg van de jubileumfeesten in september 1938 vormde zich een voorlopig comité dat de oprichting van een vereniging onderzocht ' om bij voorkomende gelegenheden, evenals in zoovele andere Stadsgedeelten, een passende versiering van de Groningerstraatweg aan te brengen'. Onder grote belangstelling vond de oprichtingsvergadering plaats op 5 juni 1939 van de 'Vereniging Groningerstraatweg & plein'. Het op die datum vastgestelde reglement gaf tevens als doel aan 'het organiseren van die aangelegenheden welke het belang van de Straatweg en zijn bewoners met zich medebrengt. Dientengevolg vond er in de loop der jaren veel overleg plaats met ondermeer de gemeente ter verbetering van de straatweg. Uit de laatste in het register ingeschreven bestuursnotulen van januari 1946 blijkt dat de vereniging zich ontwikkelde tot een volwaardige buurtvereniging. Het tijdstip van opheffing van de is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat de vereniging in ieder geval aan het eind van de jaren vijftig nog bestond.
De archivalia zijn in 1996 geschonken door de heer J.H. Visser te Rottevalle en zijn afkomstig uit de nagelaten boedel van zijn tante F.S. Gerritsen.
Literatuur : Leeuwarder Nieuwsblad 20-12-1939, 1e blad; Leeuwarder Courant 29-3-1941, 1e blad; Leeuwarder Courant 21-1-1976, blz. 14. Drukwerkcollectie C I 908 e.v.
1996 WvD

Kenmerken

Datering:
1939-1946
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1259 Vereniging Groningerstraatweg en Groningerplein te Leeuwarden, 1939-1946
VERKORT:
NL-LwnHCL 1259