Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toevoorzicht Leeuwar...

1290 Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toevoorzicht Leeuwarden, 1819-1869

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1290 Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toevoorzicht Leeuwarden, 1819-1869
1.
Inleiding
In 1818 heeft de regering de stedelijke besturen aangespoord om in alle plaatsen waar vier of meer artsen gevestigd zijn en waar de omstandigheden het toelaten plaatselijke commissies van geneeskundig toezicht in het leven te roepen.
Deze commissies, samengesteld uit de plaatselijke experts op het gebied van de geneeskunde, zouden toezicht houden op de opleiding van geneesheren en apothekers, op de uitoefening van de geneeskunde, zij zouden ook hygiënische maatregelen nemen en besmettelijke ziekten bestrijden. Zij zouden adviezen zenden aan de plaatselijke besturen en provinciale commissies van geneeskundig toezicht, maar tevens ondergeschikt worden aan deze colleges.
Ook in Leeuwarden is een "Plaatselijke Commissie van geneeskundig Toevoorzigt" opgericht. Dat is geschied door het besluit van de Burgemeesteren op 2 februari 1819. Zij bestond uit zes leden, waarvan drie "doctores medicinae", een heelkundige en twee apothekers.
De president was belast met het beleggen van vergaderingen, de algemene leiding en de ontvangst en het openen van alle ingekomen stukken. De secretaris maakte de uitgegane stukken, notulen en jaarlijkse verslagen op. Hij was tevens archivaris van de commissie. Behalve deze functionarissen was er nog een thesaurier, later genoemd Penningmeester.
Tot ca. 1865 heeft deze commissie veel werk verzet, maar daarna verslapte haar activiteit en zij is op 7 november 1869 door het besluit van de gemeenteraad (nr. 13/36) opgeheven. Haar archief is spoedig daarna overgebracht naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats.

Kenmerken

Datering:
1819-1869
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,9 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1290 Plaatselijke Commissie van Geneeskundig Toevoorzicht Leeuwarden, 1819-1869
VERKORT:
NL-LwnHCL 1290
Categorie: