Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Nederlandse Vereniging voor de Volkszang, afdeling Leeuwarde...

1420 Nederlandse Vereniging voor de Volkszang, afdeling Leeuwarden, 1952-1980

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1420 Nederlandse Vereniging voor de Volkszang, afdeling Leeuwarden, 1952-1980
Inleiding
De Nederlandse Vereniging voor de Volkszang is opgericht in 1906 en bestaat nog steeds. Zij telt momenteel 17 afdelingen, waaronder die in Leeuwarden. Het doel van de vereniging is Nederlandse volksliedjes als cultuurschat te bewaren onder het devies ‘Zingende mensen, gelukkige mensen’. Letterlijk staat er in de statuten “Het doel der vereniging is de bevordering en verbetering van de volkszang”.

Eenmaal per jaar houdt de vereniging haar toogdag. Op die dag komen ergens in Nederland honderden zangers en zangeressen van de afdelingen bijeen om samen te zingen.?Dit jaarlijkse hoogtepunt wordt in 1969 in Leeuwarden gehouden, op 14 mei in de Harmonie. In die jaren is de bekende zangeres Marie-Cecile Moerdijk directeur van de landelijke vereniging.
In 1953 telt de afdeling Leeuwarden 20 leden. Het bestuur bestaat uit drie leden, voorzitter, secretaris en penningmeester en heeft een dirigent en pianiste in dienst. Vanaf 1953 treedt de heer Zondervan als koorleider op. Eenmaal in de maand oefent het koor in het gebouw van de Middelbare Meisjesschool in de Grote Kerkstraat. Het treedt op bij speciale gelegenheden, zoals de herdenking der gevallenen op 4 mei en in bejaardenhuizen.
Ook organiseert de afdeling een jaarlijkse feestavond.

In de loop van de volgende jaren stijgt het ledental en in 1962 is het tot zo’n 50 toegenomen om bij de viering van het 60-jarig bestaan in 1966 de 100 te bereiken. In het jaar na de in Leeuwarden gehouden toogdag, in 1970, is het ledental echter nog maar 36 en vervolgens zakt het, onder meer door onderlinge wrijvingen, naar 22 in september 1971. Het bestuur vreest zelfs voor het voortbestaan van de afdeling.
Maar de afdeling weet zich te handhaven en in 1978 viert de heer Zondervan zijn 25-jarig jubileum als koorleider. In 1979 legt hij die functie neer. Zijn opvolger is de heer Jan van der Veen.
Zonder volledig te zijn geeft het archief toch heel wat informatie over het reilen en zeilen van de Leeuwarder afdeling. Het is in 1981 door toedoen van de bestuursleden mevr. F. Bontekoe-Hooghiemster en mevr. A. Dijkstra-Hoppe in bewaring gegeven bij het Leeuwarder Gemeentearchief.

Kenmerken

Datering:
1952-1980
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,1 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1420 Nederlandse Vereniging voor de Volkszang, afdeling Leeuwarden, 1952-1980
VERKORT:
NL-LwnHCL 1420