Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Comité Ons Garnizoen te Leeuwarden, 1946-1977

1568 Comité Ons Garnizoen te Leeuwarden, 1946-1977

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1568 Comité Ons Garnizoen te Leeuwarden, 1946-1977
1.
Inleiding
De terugkomst na de Tweede Wereldoorlog van een eigen garnizoen te Leeuwarden lokte de oprichting in oktober 1946 uit van een werkcomité, dat zich ten doel stelde het leven der militairen te veraangenamen door het organiseren van ontvangsten, inzamelen van boeken, ter beschikking stellen van boten e.d. Uit het plan om de burgerij door een luchtvaarttentoonstelling meer begrip voor de luchtmacht te doen krijgen, ontstonden in 1951 -nadien tot 1956 nog vier maal herhaalde- luchtvaartdagen. Geldgebrek noopte het -1952 in een Stichting omgezette- comité in 1957 en 1958 zijn activiteiten, waarvan nog te noemen is het financieren van het basisblad "Stand By", stop te zetten. Het comité telde onder meer een burgervoorzitter (B.C. Algra) en een militair voorzitter (de fungerend commandant van de vliegbasis), twee vice-voorzitters onder wie Mr. G.F.W. Hartung, Kabinetschef van de Commissaris der Koningin, een secretaris (geruime tijd W. Riemersma, later de referendaris op het kabinet A. Heslinga) en een penningmeester (de hoofdcommies ter gemeentesecretarie, J. Feddema). Als correspondent traden alle hierbovengenoemde personen op, evenals- op verzoek van de vice-voorzitter- geregeld de Commisaris der Koningin zelf. De Stichtingsacte -6 mei 1952 voor notaris Mr. A. N. Duintjer verleden- riep ook een Raad van Bijstand in het leven, waarvan de burgemeester voorzitter werd.
Het archief van de Penningmeester werd in 1968 door hem gedeponeerd; dat van het secretariaat droeg de Provinciale Griffie in 1971 over en in 1972 vulde Dr. Y.N. Ypma het reeds bijeengebrachte aan met stukken betreffende de luchtvaartdagen van 1954, waarbij hij als secretaris was opgetreden.

Kenmerken

Datering:
1946-1977
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,4 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1568 Comité Ons Garnizoen te Leeuwarden, 1946-1977
VERKORT:
NL-LwnHCL 1568