Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Onbekende leerling in het Italiaans boekhouden, ca. 1840-1841

1617 Onbekende leerling in het Italiaans boekhouden, ca. 1840-1841

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1617 Onbekende leerling in het Italiaans boekhouden, ca. 1840-1841
Inleiding
De hier beschreven financiële archiefbescheiden hebben, naar alle waarschijnlijkheid, niet behoord tot een bestaande handelsonderneming.
De opzet en inhoud hebben namelijk veel overeenkomsten met de uitgave van "Het grondig onderrigt in het Italiaans boekhouden van H. Desagulier, later bewerkt door H.G. Witlage en (H. Balk)", waarvan de negende druk in het jaar 1840 werd uitgegeven door Schalekamp, Van de Grampel en Bakker te Amsterdam. De hierin opgenomen voorbeeld-boekhouding kent veel identieke posten die indirect verwijzen naar Amsterdam: de woonplaats van de bewerkers
Mogelijk dat deze uitgave door iemand uit Leeuwarden is gebruikt bij zijn bestudering van het Italiaans Boekhouden. En daarbij een fictieve boekhouding als “huiswerk” heeft opgezet en uitgewerkt in respectievelijk een Rekening-courant, Journalen, Grootboeken, (Proef) Balansen en Verlies en Winstrekeningen. Handschriftvergelijking wijst enigszins naar de persoon van Wopke Eekhoff die in 1839 een eigen boekhandel en uitgeverij in Leeuwarden was begonnen.
De inventarisnumers 1-2 zijn overgebleven van de inventarisatie van het Archief van de Stad Leeuwarden 1426-1811.
De bescheiden gedateerd 1840-1842 zijn in het jaar 1958 aan het Gemeentearchief geschonken door de erven van de oud notaris en verzamelaar uit Leeuwarden Nanne Ottema (1874-1955)

WvD2017

Kenmerken

Datering:
ca. 1840-1841
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1617 Onbekende leerling in het Italiaans boekhouden, ca. 1840-1841
VERKORT:
NL-LwnHCL 1617