Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Commissie voor Centrumwinkeliers te Leeuwarden, 1964-1989

1627 Commissie voor Centrumwinkeliers te Leeuwarden, 1964-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1627 Commissie voor Centrumwinkeliers te Leeuwarden, 1964-1989
Inleiding
Deze vereniging, die de belangen van alle winkeliers in het stadscentrum van Leeuwarden behartigt, is opgericht in 1964. Eerste voorzitter van de C.C.W is Cor de Jong, die tevens als secretaris fungeert van de veel oudere winkeliersvereniging ‘Voorstreek Vooruit’. Ook andere delen van de binnenstad hebben eigen winkeliersorganisaties. De Commissie wil een overkoepelend orgaan zijn voor deze organisaties.
Het eerste initiatief van de vereniging bestaat uit de (mede-)organisatie van de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas eind 1965. Deze intocht blijft telkenjare een hoogtepunt in de werkzaamheden van de Commissie.
Een programma met wensen voor 1966 bevat o.a. het herstel van de kademuren op Nieuwestad en Voorstreek en de bouw van een parkeergarage in de binnenstad, de eerste in Leeuwarden. Uiteraard is de verkeerssituatie in de binnenstad een voortdurend aandachtspunt voor de centrumwinkeliers.
In 1968 denkt de commissie mee over de plaats van het toen al geplande nieuwe stadhuis. Merkwaardig genoeg pleit de voorzitter voor nieuwbouw op het terrein van de Willem Frederik kazerne. Het onderwerp ‘nieuw gemeentehuis’ zal in vele volgende jaren de gemoederen van de winkeliersvereniging - en niet alleen van hen - blijven bezig houden.
In 1969 staat de gemeente op verzoek van de Commissie voor het eerst een koopavond in Sinterklaastijd toe. Pas in 1976 komt het tot een wekelijkse koopavond op de donderdag.
Een andere activiteit van de commissie zo omstreeks 1970 is het organiseren van discussie-avonden over allerlei zaken de binnenstad betreffende in De Waag.
In 1971 krijgen klanten bij hun Sinterklaasaankopen in de binnenstad gratis loten uitgereikt. Er zijn o.a. vijf auto’s mee te winnen. De actie wordt zo’n groot succes, dat hij de volgende jaren wordt herhaald.
Vanaf 1979 participeren vele ondernemers in de binnenstad in de stichting ‘Leeuwarden Leeft’, een stichting die zich tot doel stelt het aantal bezoekers en toeristen in de Leeuwarder binnenstad aanzienlijk op te voeren. Dit doel moet bereikt worden door het organiseren van evenementen in de binnenstad, zoals markten, tentoonstellingen, sportgebeurtenissen, festiviteiten en evenementen, dit alles onder het motto ‘De Leeuw in zijn element’. Ook de gemeente Leeuwarden ondersteunt de stichting. Maar een succes wordt de stichting niet; reeds in het volgende jaar doen zich ‘samenwerkingsproblemen’ voor en in 1981 wordt besloten de stichting te liquideren.
In 1980 komt de door de ondernemers in de binnenstad zo vurig bepleite parkeergarage onder het Wilhelminaplein tot stand.
Een ander onderwerp van langdurige discussie in politieke en ondernemerskringen vormt de bouw van een zgn. pleinafsluitend gebouw aan de oostkant van het Wilhelminaplein. Het komt er uiteindelijk in 1989.
Per 15 april 1987 gaat de C.C.W. op in de ‘Federatie van Ondernemers in Leeuwarden’, de F.L.O. Ook die integratie verloopt weinig succesvol. In 1989 vindt ontbinding plaats en komt de Leeuwarder Ondernemers Vereniging (L.O.V.) terug.
Op welke wijze het archief in het HCL terecht gekomen is, is onbekend. Het maakt een redelijk volledige indruk.

Kenmerken

Datering:
1964-1989
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1627 Commissie voor Centrumwinkeliers te Leeuwarden, 1964-1989
VERKORT:
NL-LwnHCL 1627