Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Hervormde Vrouwenvereniging 'Dient elkander door de Liefde' ...

1706 Hervormde Vrouwenvereniging 'Dient elkander door de Liefde' te Leeuwarden, 1951-1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1706 Hervormde Vrouwenvereniging 'Dient elkander door de Liefde' te Leeuwarden, 1951-1994
1.
Inleiding
Op 9 januari 1951 kwam een aantal 'jonge vrouwen' van Hervormde huize bij elkaar teneinde de behoefte te peilen aan een eigen vrouwenvereniging. Het idee vond veel instemming en gekozen werd voor de oprichting. Als eerste presidente werd gekozen mevr. M. Bouwer-Brandeburg. In de tweede vergadering werd bij meerderheid gekozen voor de verenigingsnaam Hervormde Jonge Vrouwenvereniging 'Dient elkander door de liefde'. De plaats voor de bijeenkomsten werd gevonden in de Galileërkapel. Vanaf medio jaren zestig worden in de notulen als plaatsen van bijeenkomst genoemd: 'Ons Huis'; het 'Open Hof'; het 'Insulindegebouw' en het 'Dienstencentrum Het Vliet'. Het ledenaantal nam al snel toe tot boven de dertig. Statuten werden vastgesteld, waarin als doel van de vereniging werd geformuleerd: "Het nader komen tot God en onze naaste". Lid konden worden vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. In 1964 werd besloten deze leeftijdsgrens los te laten. Gemiddeld een keer per maand was er een 'verenigingavond'. Tijdens de bijeenkomsten werden bijbelteksten gelezen en beproken, psalmen en gezangen gezongen. Ook maatschappelijke ontwikkelingen kwamen aan de orde en was er veel aandacht voor het zendingswerk.
Als gevolg van het teruglopen van het aantal leden werd de vereniging aan het einde van het jaar 1994 opgeheven.
Het hieronder beschreven archief werd sinds de opheffing van de vereniging bewaard bij de laatste secretaresse mw. E. Kuiper-Planting. In december 1998 schonk zij het aan het Gemeentearchief van Leeuwarden.
dec 1998, WvD

Kenmerken

Datering:
1951-1994
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1706 Hervormde Vrouwenvereniging 'Dient elkander door de Liefde' te Leeuwarden, 1951-1994
VERKORT:
NL-LwnHCL 1706