Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Ockinga, o.a. te Leeuwarden, 1576-1728

1753 Ockinga, o.a. te Leeuwarden, 1576-1728

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1753 Ockinga, o.a. te Leeuwarden, 1576-1728
Inleiding
Als stamvader van de adellijke familie (van) Ockinga geldt Lolle van Ockinga, die in Burgwerd op Ockingastate resideerde en voor 1420 overleden moet zijn.
Leden van het geslacht huwden met telgen uit andere Friese adellijke geslachten, zoals de Dekema’s, de Harinxma’s, de Donia’s, de Camstra’s, de Cammingha’s, de Burmania’s, enz.
Telgen uit de familie Ockinga namen vaak belangrijke posities in binnen de provincie. Zo was Here Lolles van Ockinga, die in de tweede helft van de 15e en in de eerste decenniën van de 16e eeuw leefde, rechter in Wonseradeel en had hij bezittingen in Waaxens, Oosterend en Lutkewierum. Vele Ockinga’s fungeerden ook als grietman in diverse gemeenten.

In het archief komt een stuk over de nalatenschap van Watze van Ockinga († 1575). Deze Watze studeerde rechten, woonde op Fetsastate te Dronrijp (een state die dichtbij het nog bestaande huis Schatzenburg lag en die geen sporen heeft nagelaten), was grietman van Menaldumadeel en raadsheer bij het Hof van Friesland. Hij overleed in 1575 in werd begraven in Dronrijp.

De ook in de beschrijving van het archief genoemde Hero (of Here) van Ockinga (1612-1682), geboren te Dronrijp, werd na een rechtenstudie in Franeker eveneens raadsheer bij het Hof van Friesland (1645-1666). Daarna was hij ontvanger-generaal van de Friese Staten. Hij is begraven in de door hemzelf aangelegde familiegrafkelder te Burgwerd. Hij was getrouwd met Magdalena van Burmania, een telg uit een ander vooraanstaand Fries adellijk geslacht.
Hun zoon, Sibrand (Sybren) van Ockinga (1646-1698), bracht het ook tot ontvanger-generaal van Friesland. Eerder was hij kapitein in het leger (‘kapitein van een compagnie te voet’). Hij huwde in 1672 Jeltje (Juliana) Pietersdochter van Harinxma. Hun huwelijk bleef kinderloos, mede doordat zijn vrouw op 28-jarige leeftijd stierf. Hij werd begraven in Reduzum. Sibrand erfde uitgebreide bezittingen in de venen bij Bakkeveen van een overleden oom. Interessant is dat in het archief stukken zijn terug te vinden van de aankoop van een spiegeljacht dat hij in de jaren 1689 en ’90 in Grou liet bouwen. Zie S. ten Hoeve, ‘Twee Friese spiegeljachten’ (https://www.ssrp.nl/uploads/bestanden/45c54c25-cd83-4fcd-be4d-6d34acf510a3).

Het belang van het geslacht Ockinga wordt onderstreept door de in het archief aanwezige (delen van) briefwisselingen tussen Sibrand en vorstelijke personen, b.v. de briefwisseling met Henriëtte Amalia, prinses van Anhalt-Dessau (1666-1726), de vrouw van Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz (1657-1696), stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe. Zij was de moeder van prins Johan Willem Friso.

Met het in 1730 op hoge leeftijd overlijden van de Rooms-Katholieke Sophia Amalia Maria van Ockinga, dochter van Lolle (Lodewijk) van Ockinga en Luts Mary Bockesdochter van Sternsee , verdween de naam van het geslacht Ockinga. Zij werd in de grafkelder van de kerk van Burgwerd bijgezet. Er zijn eerder ook Ockinga’s begraven in o.a. Wirdum, Leeuwarden (Jacobijnerkerk), Sneek, Dronrijp, Reduzum, Franeker en Menaldum.

Een uitgebreide stamboom van het geslacht Ockinga is te vinden op de site van Simon Wierstra te Dokkum, die zich met de genealogie van een aantal Friese adellijke geslachten heeft bezig gehouden: http://www.simonwierstra.nl/OCKINGA.htm.

Over de herkomst van het archief is geen informatie beschikbaar

Kenmerken

Datering:
1576-1728
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1753 Ockinga, o.a. te Leeuwarden, 1576-1728
VERKORT:
NL-LwnHCL 1753