Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Camstra, o.a. te Leeuwarden, 1683-1775

1756 Camstra, o.a. te Leeuwarden, 1683-1775

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1756 Camstra, o.a. te Leeuwarden, 1683-1775
Inleiding
De Friese adellijke familie (Van) Camstra heeft een state in Firdgum (Barradeel) in bezit gehad en twee bij het ten zuiden van Leeuwarden gelegen dorp Wirdum. Daarnaast is er het Camstrahuis in Leeuwarden.
De genealogie van de Camstra’s is te vinden op de site http://www.simonwierstra.nl/CAMSTRA.htm.

De oudste Camstra State bij Wirdum dateert van ongeveer 1440. Deze is tot in de 18e eeuw in bezit van de Camstra’s geweest. In de loop van die eeuw is de state afgebroken. Op de plaats ervan aan de Werpsterdyk staat nu een boerderij.
Sommige telgen uit de familie Camstra bekleedden ambten als grietman of drost. Ook waren er militairen onder hen, zoals Hans Willem van Camstra (1687-1761), die op zijn 25e reeds legerkapitein was in het Staatse leger en later bevorderd werd tot luitenant-kolonel. Nadat hij het leger had verlaten werd hij grietman van Idaarderadeel . Deze Camstra onderhield goede contacten met leden van het huis van Oranje- Nassau. Hij bleef ongetrouwd en kinderloos en met hem stierf een tak van het geslacht Camstra uit.

Een neventak van de Camstra’s van Wirdum was woonachtig in de nabijgelegen state te Marwird onder Wytgaard, dat stamde uit de 16e eeuw. Deze state werd naar de latere eigenaars ook wel Bootsma State genoemd. Ook deze state heeft niet overleefd; in de loop van de 19e eeuw is zij vrijwel zonder sporen achter te laten afgebroken.
In de protestantse kerk van Wirdum is een prachtige grafzerk aanwezig van Wietse Camstra (overleden 1555). De Camstra’s hadden in deze kerk een grafkelder.

Een derde state Camstra State stond in Firdgum aan wat in de huidige tijd de Camstrawei 1 heet. De state is nu een schijnbaar klassieke Friese kop-hals-romp boerderij, waaronder de oorspronkelijke stinskelder intact is gebleven. Ook de opkamer resteert uit de oude bebouwing.

Overigens is de uit de 15e eeuw stammende state al in het begin van de 16e eeuw in handen gekomen van de verwante adellijke familie Van Roorda. Daarna zetelden er ook nog leden van de familie Van Juckema. In 1711 is het gebouw verkocht aan een rijke boer uit Tzummarum.

Ook in Leeuwarden heeft de familie Camstra zijn sporen nagelaten, want aan de Grote Kerkstraat (nr.18) staat het Camstrahuis, dat in de 17e en 18e eeuw in eigendom is geweest bij leden van de familie Camstra. Zo werd het aan het einde van de 17e eeuw bewoond door Tjalling van Camstra en zijn vrouw Foockel van Burmania. Het komt voor op de bekende plattegrond van Leeuwarden van Johannes Sems uit 1603. Ook andere bekende adellijke Friese families hebben hun stempel op het huis gedrukt. Het huidige huis werd in verschillende fases gebouwd tussen 1777 en 1806.
Wanneer en op welke wijze de weinige archiefstukken in het Leeuwarder Gemeentearchief terecht gekomen zijn, is onduidelijk.
De in archiefstuk 1 genoemde Tjalling van Camstra overleed in 1577 en werd begraven in Wirdum.
Tjalling van Camstra van Tiaerda uit de archiefstuk 2 en 4 woonde op Tiaerda State te Rinsumageest . Hij overleed in 1693. Zijn vrouw, Maria Anna van Abbinga (of Aebinga) stierf in 1710.
Tjalling Goffe van Camstra (archiefstuk 3), geboren ± 1665, overleden op 59-jarige leeftijd in 1725, was een zoon van eerdergenoemde Tjalling van Camstra van Tjaerda en Maria Anna van Aebinga. Hij was militair.
Tjalling Homme (van) Camstra (archiefstuk 3 en 6) werd in 1664 geboren in Leeuwarden en overleed in 1727 in Menaldum op Orxma State. In leven was hij o.a. grietman van Idaarderadeel. Hij werd in Reduzum begraven.
Rienkjen Alegonda van Camstra (1674-1719) (archiefstuk 5) was een dochter van Tjalling Homme. Haar echtgenoot, Arent van Haersolte was grietman van Barradeel.
De in archiefstuk 7 vermelde Aurelia (Auck) van Haersma was de echtgenote van Tjalling Willem van Camstra. Zij overleed in 1781 in Leeuwarden. Haar man, die grietman van Idaarderadeel en ontvanger-generaal van Friesland was, was al vele jaren eerder, in 1742, op 56-jarige leeftijd overleden.

Kenmerken

Datering:
c.1683-1775
Soort toegang:
plaatsingslijst
Omvang:
0,02 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1756 Camstra, o.a. te Leeuwarden, 1683-1775
VERKORT:
NL-LwnHCL 1756