Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stichting Anders Aktieven Leeuwarden, 1982-2014

1805 Stichting Anders Aktieven Leeuwarden, 1982-2014

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
1805 Stichting Anders Aktieven Leeuwarden, 1982-2014
I.
Inleiding
In maart 1983 werd op initiatief van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en de Gereformeerde kerken de vereniging “Anders Aktieven” opgericht. In 1984 werd de vereniging omgezet in een stichting. Het bestuur van de stichting werd in Leeuwarden gevormd door de Leeuwarder Vrouwenraad “Tot Opbouw”, de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, de Nederlandse Christelijke Werkgeversvereniging Noord en het CNV. In 1986 is de stichting gestart met de organisatie van activiteiten.

Doelstelling van de stichting was om arbeidsongeschikten en langdurig werklozen, ongeacht geloof, ras, nationaliteit of politieke gezindheid uit hun isolement te halen en gezamenlijk te werken aan de verbetering van de positie van de uitkeringsgerechtigden. Mannen en vrouwen tussen de 35 en 65 jaar vormden de voornaamste doelgroep.

De Anders Aktieven waren sinds 1985 gehuisvest in een ruimte in het voormalige stadsarmenhuis aan Haniasteeg 61 te Leeuwarden; een gebouw waarin sinds de jaren ’80 meerdere bewoners en werkruimten waren ondergebracht in een vorm van zelfbeheer. Het onderkomen van de Anders Aktieven werd opgeknapt door vrijwillige medewerkers en bezoekers van de stichting, die een aparte ontmoetings- en hobbyruimte realiseerden.
De stichting was vijf dagen per week tussen 10.00 en 17.00 uur geopend. Gemiddeld bezochten rond 1990 zo’n honderd mensen per week het pand. De ontmoetingsruimte bood gelegenheid tot het lezen van kranten, het leggen van een kaartje, biljarten of bijpraten. Op dinsdagmiddag werd er een bingo georganiseerd, die gemiddeld door circa twintig personen werd bezocht. Aan de bar werden niet-alcoholische consumpties verstrekt.

Van de hobbyruimte werd gemiddeld door vijfentwintig personen per week gebruik gemaakt. De ruimte bood mogelijkheden voor knutselen en het uitvoeren van houtprojecten. Anders Aktieven organiseerde verder cursussen, zoals naaien en bloemschikken. Cursussen en beheer van de accommodatie werden verzorgd door vrijwilligers, de stichting had geen betaalde krachten in dienst. Financiering van de activiteiten vond plaats door een subsidie van de gemeente Leeuwarden, incidentele giften en baten uit de verkoop van consumpties.

De financiering van de activiteiten vormde gedurende de dertig jaar dat Anders Aktieven in Leeuwarden heeft bestaan een probleem. De gemeentelijke subsidie werd regelmatig gekort en het stopzetten ervan in 2014 betekende het einde van de stichting. Met ingang van april 2014 werden de activiteiten in de Haniasteeg gestaakt.

Enkele weken later is het archief van de stichting door de (oud-)secretaris geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Uit het archief is, behoudens enkele doublures, niet vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1982-2014
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,35 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1805 Stichting Anders Aktieven Leeuwarden, 1982-2014
VERKORT:
NL-LwnHCL 1805