Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Onbekende Onderwijzer te Leeuwarden, 1e helft 19e eeuw

1806 Onbekende Onderwijzer te Leeuwarden, 1e helft 19e eeuw

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1806 Onbekende Onderwijzer te Leeuwarden, 1e helft 19e eeuw
1.
Inleiding
De hier beschreven stukken zijn vermoedelijk afkomstig van een onderwijzer waarvan de naam niet kon worden achterhaald. Dat de archivalia afkomstig moet zijn van een leraar kon worden opgemaakt uit de aanhef van een archiefstuk dat begint met: "Geachte medeonderwijzers".
Een van de archiefstukken begint met het volgende: "Geachte vrienden! Het is niet moeijelijk wanneer men gevraagd wordt of men een dezer bijeenkomsten met een korte voorlezing wil openen ...". Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de archiefvormer lid was van een vereniging. Uit een, overigens doorgehaalde, notitie kunnen we de doelstelling van deze vereniging opmaken: "... voor welk eene vergadering men spreekt en wat het doel des sprekers zijn moet namelijk zich zelven in taal en stijl te oefenen en anderen zoo mogelijk eenige oogenblikken genoegelijk te doen doorbrengen". Helaas kon niet worden achterhaald tot welke vereniging de onbekend gebleven onderwijzer behoorde.
Het hier beschreven archief is in het depot van het Gemeentearchief aangetroffen. De herkomst kon niet worden vastgesteld. De archiefstukken bestaan hoofdzakelijk uit teksten van voordrachten. Om enkele van de, vaak historische, teksten heeft de vormer omslagen geplaatst waarop schrijfoefeningen van leerlingen werden aangetroffen. Van enkele van deze leerlingen wordt de naam of de leeftijd vermeld. Op sommige omslagen vinden we een datering (1825 en 1830). Deze datering vormt het uitgangspunt voor de datering van alle archiefstukken, namelijk begin 19e eeuw. Mogelijk zijn de omslagen van ouder datum dan de teksten, zodat de datering niet met zekerheid kan worden gegeven. De stukken werden, overigens los, aangetroffen in een perkamenten band. Het opschrift van de band kon gedeeltelijk worden achterhaald. Het vermeldt de naam van "(P.B). Harkema" en diens beroep van chirurgijn. Een verslag van de restaurator over de materiële toestand van het archief is bijgevoegd.
Leeuwarden, 1996.

Kenmerken

Datering:
1e helft 19e eeuw
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,05 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1806 Onbekende Onderwijzer te Leeuwarden, 1e helft 19e eeuw
VERKORT:
NL-LwnHCL 1806