Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Mejuffrouw J.W. Poldermans, directrice Het Baken, te Leeuwar...

1830 Mejuffrouw J.W. Poldermans, directrice Het Baken, te Leeuwarden, 1922-1995

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1830 Mejuffrouw J.W. Poldermans, directrice Het Baken, te Leeuwarden, 1922-1995
1.
Inleiding
De in deze inventaris beschreven archiefstukken vormen de schriftelijke neerslag van het leven van Janna Wilhelmina Poldermans. Zij werd op 25 juni 1917 te Rotterdam geboren als dochter van Dirk Poldermans (1885-1964) en Francina Johanna Gerritse (1883-1953). Hoewel zij in de Burgerlijke stand ingeschreven staat als Janna was haar roepnaam Jannie. Naast een dochter telde het gezin Poldermans een zoon, Jozias die Jo werd genoemd. Na de lagere school ging Jannie naar het Gemeentelijk Lyceum te Rotterdam; afdeling MMS. Daarna volgde zij een opleiding tot "huishoudkundige" aan de Huishoudschool aldaar. In 1939 slaagde ze voor het examen lerares Kinderverzorging en-Opvoeding. Na dit examen kwam ze te werken als leidster kinder-en jeugdwerk bij het Kralingse Volkshuis; in 1940 omgezet tot Evacuatienoodhuis. In de periode 1942-1943 was zij ambulant lerares in Friesland aan verschillende Landbouwhuishoudscholen. Vervolgens gaf zij les in het Rijks Opvoedkundig Gesticht voor Meisjes te Zeist.
Na de oorlog vertrok ze in 1946 definitief naar Leeuwarden om in dienst te treden bij de in oprichting zijnde Stichting Het Baken. Dit was een voorlichtingscentrum op huishoudelijk en opvoedkundig gebied dat zich in de jaren '70 ontwikkelde tot een centrum voor volwasseneducatie. Spoedig werd ze hiervan de directrice welke functie ze tot haar vervroegde uittreding in 1980 uitoefende. Na haar uittreding werden allerlei nevenactiviteiten intensief opgepakt. Voorbeelden hiervan zijn de activiteiten als actief lid van de Soroptimisten; een mondiale beweging van vrouwen die elkaar ondersteunen in de uitoefening van hun functie en de emancipatie van vrouwen wil bevorderen. Bovendien bleef ze veel reizen maken. Op 19 februari 1996 is Janna Wilhelmina Poldermans te Leeuwarden overleden.
Het archief werd door haar erfgenamen geschonken aan het Gemeentearchief Leeuwarden. Afgezien van de aangetroffen brieven waren de meeste stukken door de archiefvormer op doel geplaatst. Deze ordening is grotendeels overgenomen. De archiefstukken zijn verdeeld over de hoofdrubrieken Persoonlijk leven en Openbaar leven. In het archief bevinden zich weinig stukken uit haar jeugd; waarschijnlijk is een deel hiervan tijdens het bombardement in 1940 waarbij het huis van de familie werd getroffen, verloren gegaan. Na het overlijden van haar ouders is een deel van hun archief in het archief van Jannie Poldermans terecht gekomen: het is als gedeponeerd archief bij dit persoonsarchief mee beschreven. Aangetroffen foto`s zijn in de fotocollectie van de Topografische Historische Atlas van Leeuwarden opgenomen.
Gezien de aanwezigheid in het archief van briefwisselingen die bovendien betrekking hebben op de periode 1940-1945, materiaal over opvoedkunde in de jaren '30-'70, stukken betreffende het Baken, de Soroptimistenbeweging, en reisverslagen, kan het archief van belang zijn bij verschillende soorten onderzoek. Bovenal geeft het archief een goed beeld van het leven van een vrouw die zich kort na de oorlog in Leeuwarden heeft gevestigd en doormiddel van functie en activiteiten haar sporen op sociaal en cultureel terrein in de stad heeft achter gelaten.
Voor het gehele archief geldt een openbaarheidsbeperking van 20 jaar behalve inventarisnummer 78 waarvoor 50 jaar geldt.
(T. Smedes, juli 1996)

Kenmerken

Datering:
1922-1995
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
2,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1830 Mejuffrouw J.W. Poldermans, directrice Het Baken, te Leeuwarden, 1922-1995
VERKORT:
NL-LwnHCL 1830