Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Vereeniging De Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool, vana...

1969 Vereeniging De Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool, vanaf 1968 De Algemene Vereniging voor Beroepsonderwijs te Leeuwarden, 1901-1989

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I Inleiding
2. Geschiedenis van het archief alsmede de verantwoording van de inventarisatiewerkzaamheden
1969 Vereeniging De Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool, vanaf 1968 De Algemene Vereniging voor Beroepsonderwijs te Leeuwarden, 1901-1989
I Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief alsmede de verantwoording van de inventarisatiewerkzaamheden
Binnen deze inventaris zijn de archieven van meerdere archiefvormers opgenomen. Ten eerste het archief van de Vereeniging Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool, die de eerste en tweede Leeuwarder Industrie en Huishoudschool onder het beheer had. Daarnaast is het archief van, Eeke Dijkstra, directrice van de eerste huishoudschool, in deze inventaris opgenomen. Omdat de archieven veel raakvlakken en overlappingen hebben is besloten om ze onder te brengen in één inventaris. Bovendien bevat het archief van de directrice veel afgedwaalde stukken, die eigenlijk tot het schoolarchief behoren.

Het archief van de eerste Leeuwarder Industrie en Huishoudschool is in 2005 en 2008 door J.B. Douma, secretaris College van Bestuur Friesland College, in bewaring gegeven bij het Historisch Centrum Leeuwarden. Het archief is samen met dat van andere rechtsvoorgangers van het Friesland College binnengebracht.

Van het archief van de eerste Leeuwarder Industrie en Huishoudschool was een plaatsingslijst voor een deel van het archief aanwezig, gemaakt door de Fryske Akademy. De lijst was grotendeels in trefwoorden opgesteld. Daarnaast waren meerdere onderwerpen onder één (tijdelijk) inventarisnummer geschaard en bleken de stukken niet altijd te zijn wat er was beschreven. Daarom is er voor gekozen om de plaatsingslijst te laten vervallen en de stukken opnieuw te beschrijven.

Het archief van directrice Eeke Dijkstra is in 1992 door Th. F. Dijkstra bij het gemeentearchief Leeuwarden in bewaring gegeven. In de jaren ’90 is er een plaatsingslijst gemaakt van dit archief. Omdat deze lijst vrij summier was met algemene beschrijvingen is er eveneens voor gekozen om het archief te herinventariseren.
Het archief van de tweede Leeuwarder Industrie en Huishoudschool is in 2007 door dhr. R. de Wit, directeur bedrijfsvoering van OSG Piter Jelles, geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Het betreft een rechtsvoorganger van het OSG Piter Jelles.

Hoewel het schoolarchief van de eerste Leeuwarder Industrie en Huishoudschool een aanzienlijk hoeveelheid stukken bevat, is het niet volledig. Zo zijn er over de beginperiode van de vereniging geen bestuursnotulen aanwezig, maar beginnen deze pas in 1912. Ook ontbreken de jaren 1917-1918, 1932-1951 en de notulen na 1975. In het Huishoudelijk Reglement van 1931 is al sprake van een dagelijks bestuur. De in dit archief aanwezige notulen beginnen echter pas in 1945. De correspondentie is eveneens niet volledig. Van de jaren ’60-70 is helemaal geen correspondentie aanwezig. De jaarverslagen zijn nagenoeg allemaal bewaard en bevatten veel informatie over de school, het onderwijs en de personeelsleden.

De Vereeniging Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool bestuurde vanaf 1964 twee scholen in Leeuwarden, maar van de tweede huishoudschool zijn weinig stukken bewaard gebleven. Informatie over het personeel, het onderwijs en het gebouw van de tweede huishoudschool is terug te vinden in de jaarverslagen.

Er is voor gekozen om de personeelsdossiers van de school te bewaren. De dossiers geven een beeld van de diversiteit, functies en veranderingen in het personeelsbestand van het begin van de school tot in de jaren ’80.

Het vernietigen van materiaal is grotendeels beperkt gebleven tot dubbelen en kladversies. Enkele nota’s en kwitanties zijn opgenomen in de Collectie Drukwerk.

Er geldt een openbaarheidsbeperking op de stukken met betrekking tot persoonsgegevens.

Kenmerken

Datering:
1901-1989
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
14,35 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1969 Vereeniging De Leeuwarder Industrie- en Huishoudschool, vanaf 1968 De Algemene Vereniging voor Beroepsonderwijs te Leeuwarden, 1901-1989
VERKORT:
NL-LwnHCL 1969