Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Openbare Lagere School Mantgum

2001 Openbare Lagere School Mantgum

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
2. Geschiedenis van de archiefvormer
2001 Openbare Lagere School Mantgum
I. Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer
In het schoolarchief werd de tekst gevonden van de Wet tot Regeling van het Lager Onderwijs uit 1857. Aangezien het eerste door de school gevormde (en overgeleverd) archiefstuk dateert van 1859 mag aangenomen worden dat de Openbare Lagere School in Mantgum is opgericht tussen 1857 en 1859. Van een eerdere school in Mantgum, genoemd in de archieven van de Provinciaal Inspecteur van het Lager onderwijs (dat wordt bewaard bij Tresoar), is geen eigen archief bekend.
Uit het archief van de N.H. Kerk Mantgum-Skillaerd blijkt dat de oprichting van de Openbare Lagere School, evenals de oprichting van de later Bewaarschool m.n. een initiatief was van de kerk. De schoolgebouwen en onderwijzerswoningen en waarschijnlijk ook lange tijd de salarissen van de onderwijzers werden door de kerk betaald.
Het schoolgebouw van de Openbare Lagere school (thans Seerp van Galemawei 9) werd gebouwd in 1882. Er werd les gegeven in twee leslokalen. De hoofdonderwijzer woonde tegenover de school in het "schoolmeesterhuis".
Het schoolgebouw werd pas in 1921 aan de gemeente verkocht en bleef tot de bouw van de huidige Openbare Lagere School De Gielguorde (1975) in functie als school.

Kenmerken

Datering:
(1857) 1859-1970 (1980)
Soort toegang:
geen
Omvang:
0,9 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2001 Openbare Lagere School Mantgum
VERKORT:
NL-LwnHCL 2001