Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Stúdzjerûnte skiednis doarp Huzum, later stichting Stúdzjerû...

2016 Stúdzjerûnte skiednis doarp Huzum, later stichting Stúdzjerûnte It Sudertrimdiel, 1978-2009

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
2016 Stúdzjerûnte skiednis doarp Huzum, later stichting Stúdzjerûnte It Sudertrimdiel, 1978-2009
I.
Inleiding
De stúdzjerûnte skiednis doarp Huzum werd in januari 1978 opgericht door een groep amateur-historici. Zij hielden zich bezig met het verzamelen van gegevens in archieven en het houden van vraaggesprekken met (oud-)Huzumers om de historie van het dorp en zijn omgeving voor het nageslacht te bewaren. Juist in de beginjaren van de stúdzjerûnte dreigde er veel (landschaps)historie in de vergetelheid te raken door de ontwikkeling van nieuwe stadswijken als Aldlân binnen het dorpsgebied van Huizum.

In 1992 breidde de stúdzjerûnte zijn activiteiten uit naar het gehele Zuidertrimdeel, een gebied ten zuiden van de stad Leeuwarden met daarin de dorpen Goutum, Hempens, Huizum, Teerns, Wirdum en Wytgaard. De naam veranderde in stichting stúdzjerûnte It Sudertrimdiel en het activiteitenpakket werd geleidelijk verbreed. Het verzamelen en bestuderen van informatie uit archiefbronnen ging door, maar ook nam de stúdzjerûnte het organiseren van lezingen en het uitbrengen van publicaties op zich. Een drietal oude geschriften betreffende de historie van het Zuidertrimdeel, zoals het dagboek van boer Doeke Wijgers Hellema en de geschiedkundige aantekeningen van predikant Wesselius verschenen als bronnenpublicaties in de stúdzjerûnte-rige. In de Súdertrimdiel-rige werden daarnaast tussen 1993 en 2002 een aantal bundels met artikelen over de geschiedenis van het gebied uitgebracht.

De archivalia betreffende de stúdzjerûnten zijn in 2018 aan het HCL geschonken door het bestuurslid Gjalt Jelsma. Uit het archief is, behoudens enkele doublures, niet vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1978-2009
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,18 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2016 Stúdzjerûnte skiednis doarp Huzum, later stichting Stúdzjerûnte It Sudertrimdiel, 1978-2009
VERKORT:
NL-LwnHCL 2016