Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Thijmen Feddes Haagsma, waagmeester te Grouw, 1840-1899

3079 Thijmen Feddes Haagsma, waagmeester te Grouw, 1840-1899

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3079 Thijmen Feddes Haagsma, waagmeester te Grouw, 1840-1899
I.
Inleiding
Thijmen Feddes Haagsma werd op 13 mei 1828 geboren te Grouw als jongste van de zes kinderen van Fedde Harmens Haagsma en Sytske Everts. Hij leerde van zijn vader het ambacht van kuiper en werkte jaren in Grouw als ijkmeester van botervaten. In 1871 werd hij door het gemeentebestuur van Idaarderadeel aangesteld als waagmeester van de boter- en kaaswaag op het Halbertsma’s Plein.

Haagsma huwde op 15 mei 1853 in Grouw met Dieuwke Gerbens Hiemstra, die in 1829 net als hij in Grouw was geboren. Het echtpaar kreeg drie kinderen, genaamd Gelske (1856), Fedde (1860) en Sytske (1863). Het gezinsleven kenmerkte zich door tragiek; de zoon Fedde overleed in 1868 op achtjarige leeftijd. Dieuwke Hiemstra stierf in 1871, slechts 41 jaar oud.

Drie jaar na het overlijden van zijn eerste echtgenote trad Thijmen Haagsma te Grouw in het huwelijk met de toen dertigjarige dienstmeid Klaaske Jacobs de Wind, met wie hij nog twee dochters, Akke Hiltje (1875) en Fettje (1878) kreeg. Haagsma overleed op 8 januari 1900 in Grouw.

Gedurende zijn leven hield Thijmen Feddes Haagsma aantekeningenboekjes bij, waarin hij vooral veel gedichten optekende. Voor familieleden en bekenden schreef hij heilwensen en ook zijn eigen verdriet over de dood van zoon en echtgenote werd in dichtvorm aan het papier toevertrouwd.

Haagsma beschreef ook voor hem bijzondere gebeurtenissen, waarvan hij aantekening hield in een kroniek die begint in het jaar 1840. Specifiek Grouwster gebeurtenissen werden genoteerd in de kroniek, maar ook in een aantal gedichten over bijvoorbeeld de opening van het telegraafkantoor, de school en het pompstation van de waterleiding en het ambtsjubileum van burgemeester Cornelis Bergsma.

Net als veel andere Grouwsters lieten de branden in de pelmolen “De Hoop” op het Halbertsma’s Plein Haagsma niet onberoerd. De branden in 1885 en 1887, waarvan vermoed werd dat molenaar Van der Leest er zelf de hand in had, vormden een groot gevaar voor de omliggende bebouwing. Thijmen Haagsma wijdde meerdere gedichten aan de branden en de nasleep ervan.

De nagelaten geschriften van Thijmen Feddes Haagsma werden, samen met een aantal fotoportretten van zijn gezin, in het najaar van 2017 geschonken aan het Historisch Centrum Leeuwarden door Haagsma´s nazaat Roel Schuit te Zwolle. Uit de collectie is niet vernietigd.

Kenmerken

Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,09 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3079 Thijmen Feddes Haagsma, waagmeester te Grouw, 1840-1899
VERKORT:
NL-LwnHCL 3079