Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Verzameling nagelaten bescheiden en genealogische aantekenin...

3100 Verzameling nagelaten bescheiden en genealogische aantekeningen betreffende personen, voorkomende in de stamboom van de familie Hoekstra en in de kwartierstaat van Jan Everts Hoekstra, behorende tot o.a. de geslachten Bokma, Boltjes, Hoekstra, Hogenbrug, Kamminga, Kingma, van Riesen, Sijbenga, Sjollema, Smeder en Vriesema

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
3100 Verzameling nagelaten bescheiden en genealogische aantekeningen betreffende personen, voorkomende in de stamboom van de familie Hoekstra en in de kwartierstaat van Jan Everts Hoekstra, behorende tot o.a. de geslachten Bokma, Boltjes, Hoekstra, Hogenbrug, Kamminga, Kingma, van Riesen, Sijbenga, Sjollema, Smeder en Vriesema
Inleiding
In de jaren ’30 en ’40 van de twintigste eeuw mocht de genealogie zich in een toenemende belangstelling verheugen. Ook de neven Jan Evert Hoekstra (1883-1951) en Jan Hoekstra (1885-1951) hielden zich in deze tijd beide bezig met het samenstellen van een stamboom van de familie Hoekstra en het opmaken van een kwartierstaat met henzelf als proband.

Tot het voorgeslacht van de neven behoren aanzienlijke Friese families zoals Hoekstra, Van Riesen, Boltjes, Sjollema en Van Asperen. Hoewel de Hoekstra’s later over heel Nederland uitzwermden, ligt de familiegeschiedenis hoofdzakelijk in de provincie Friesland, in het bijzonder in de gemeenten Idaarderadeel , Tietjerksteradeel en Rauwerderhem.

Opvallend is de zorgvuldigheid waarmee Jan en Jan Evert Hoekstra hun genealogische onderzoeken hebben verricht. Meestal bezochten zij niet zelf de gemeentehuizen en archiefdiensten om onderzoek te doen, maar bestelden zij authentieke afschriften van historische akten. Ook hebben beide heren in hun familiekring heel actief ‘familiepapieren’ verzameld, zoals notariële akten, rouwbrieven, poëzie- en fotoalbums. Door het bijeenbrengen van dit soort documenten, heeft de genealogische verzameling van de neven Hoekstra het karakter van een klein familiearchief gekregen.

De verzameling van Jan Evert Hoekstra werd in januari 2005 door de heer Maarten Mulder ten Kate aan de gemeente Boarnsterhim geschonken. Ruim tien jaar later, in het voorjaar van 2015, schonk de heer Mulder ten Kate een aanvulling op de collectie aan het Historisch Centrum Leeuwarden, vooral bestaande uit verzamelde documenten van Jan Hoekstra. Gezien de grote onderlinge samenhang en genealogische verwantschap, zijn de verzamelde bescheiden van beide neven ondergebracht in één collectie. Uit die verzameling is, behoudens enkele kladstukken en doubletten, niet vernietigd.

Bij het rangschikken van de kwartierstaat is gekozen voor een rubrieksnummering op basis van het systeem van Stephan Kekulé von Stradonitz. Binnen dit systeem van genealogische rangschikking krijgt de proband het kwartiernummer 1, zijn vader het kwartiernummer 2 en zijn moeder het kwartiernummer 3. Elk persoon in de kwartierstaat heeft een uniek kwartiernummer. Het kwartiernummer van een vader van een persoon wordt altijd verdubbeld. Het kwartiernummer van de moeder van een persoon wordt gevormd door het nummer van de vader plus 1. Een mannelijke voorouder heeft altijd een even getal als kwartiernummer en een vrouwelijke voorouder altijd een oneven getal als kwartiernummer. Aan de hand van het unieke kwartiernummer kan de familiare band tussen de proband en een persoon uit zijn kwartierstaat eenvoudig worden vastgesteld.

Kenmerken

Datering:
18de - 21ste eeuw
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
1,24 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3100 Verzameling nagelaten bescheiden en genealogische aantekeningen betreffende personen, voorkomende in de stamboom van de familie Hoekstra en in de kwartierstaat van Jan Everts Hoekstra, behorende tot o.a. de geslachten Bokma, Boltjes, Hoekstra, Hogenbrug, Kamminga, Kingma, van Riesen, Sijbenga, Sjollema, Smeder en Vriesema
VERKORT:
NL-LwnHCL 3100
Categorie: