Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Collectie ds. mr. Gerrit Daniël Boerlage, Hervormd predikant...

3110 Collectie ds. mr. Gerrit Daniël Boerlage, Hervormd predikant en verzetsman te Rauwerd, 1911-1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
2. De collectie
3110 Collectie ds. mr. Gerrit Daniël Boerlage, Hervormd predikant en verzetsman te Rauwerd, 1911-1955
I. Inleiding
2.
De collectie
Omstreeks 2008 werd in de kluis van de Hervormde Gemeente Rauwerd-Poppingawier een boek met kerkenraadsnotulen teruggevonden, dat de periode bestreek van 1902 tot 1989. In dit boek bleek ds. G.D. Boerlage, van maart 1940 tot oktober 1945 predikant te Rauwerd-Sybrandaburen-Terzool, in één doorlopend verhaal opgeschreven te hebben, wat er in Rauwerd en de omliggende dorpen gedurende de Tweede Wereldoorlog had plaatsgevonden. Daarnaast beschrijft hij een aantal persoonlijke ervaringen uit die tijd.

Boerlage was hoofdcontact van het verzet in Rauwerderhem, de gemeente waarvan Rauwerd de hoofdplaats was. Bij zijn vertrek uit Rauwerd in oktober 1945 blijkt hij het Rauwerder notulenboek meegenomen te hebben naar zijn nieuwe gemeente Uitgeest en daar heeft hij vervolgens zijn oorlogsherinneringen op papier gezet.

Bij Willem Hansma, kerkrentmeester van de Hervormde gemeente Ingwert, kwam al gauw het idee op om het boeiende verslag te publiceren. In verband daarmee werd de familie Boerlage benaderd met de vraag of er nog foto’s waren uit de oorlogsjaren, die een en ander zouden kunnen illustreren. De buit was mager: juist in de jaren 1940-1945 zijn er weinig foto’s gemaakt.

De Boerlages bleken wel twee dozen in hun bezit te hebben, waarin hun vader (overleden in 1982) allerlei materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog bewaard had. Onder het materiaal waren de brieven die Ger Boerlage schreef en ontving tijdens zijn verblijf in het Leeuwarder Huis van Bewaring.
De tekst van Boerlages verslag in de kerkenraadsnotulen, aangevuld met de briefwisselingen uit de ‘collectie Boerlage’ vormden de basis voor het boek “Een Friese pastorie in oorlogstijd. Herinneringen en brieven van het gezin Boerlage”, dat Willem Hansma in 2012 bij Friese Pers Boekerij liet verschijnen.

Het notulenboek maakt deel uit van het kerkelijk archief van Rauwerd, dat is ondergebracht bij het Historisch Centrum Leeuwarden (toegang 3056, inv.nr. 3). De brieven, foto’s, kranten, boeken en brochures die Hansma van de familie Boerlage ontving, vormen thans de collectie Boerlage.

Het materiaal werd na het voltooien van “Een Friese pastorie in oorlogstijd” door Willem Hansma aan de gemeente Boarnsterhim overgedragen. Na opheffing van die gemeente met ingang van 1 januari 2014 werd de collectie ondergebracht hij het Historisch Centrum Leeuwarden.

Uit de collectie Boerlage is, behoudens enkele doublures, niet vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1911-1955
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
1,5 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3110 Collectie ds. mr. Gerrit Daniël Boerlage, Hervormd predikant en verzetsman te Rauwerd, 1911-1955
VERKORT:
NL-LwnHCL 3110