Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Nederlands Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a., (1970) 19...

3114 Nederlands Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a., (1970) 1994-2003 (2013)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3114 Nederlands Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a., (1970) 1994-2003 (2013)
I.
Inleiding
De beweging van schaalvergroting die zich na de oorlog in de Nederlands Hervormde kerken voltrok ging aan Idaard-Aegum-Friens en Roordahuizum niet voorbij. Toen dominee Rensink in 1964 afscheid had genomen leek het beroepen van een eigen nieuwe predikant onhaalbaar. Nadat de gemeenten al in de jaren ’50 diverse keren hadden gesproken over het vormen van combinaties, werd in 1964 de samenwerking tussen Roordahuizum en Idaard-Aegum-Friens aangegaan. De nieuwe predikant Henri Caron was de eerste die beide gemeenten diende. Hij liet zich al in 1967 ontvallen “dat op de duur het behoud van de gemeenten in deze combinatie (en vele anderen) zal liggen in volledig samengaan.”

Een fusie van Idaard-Aegum-Friens met Roordahuizum kwam er tijdens het predikantschap van Caron nog niet. Hij ging op 30 juli 1978 met emeritaat en werd opgevolgd door een part-time dominee, Andries Kobus, die in april 1981 werd bevestigd. De kerkfusie kwam eerst per 1 januari 1994 tot stand. De zelfstandige kerkgemeenten Idaard-Aegum-Friens en Roordahuizum maakten toen plaats voor de Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a., waarvan Andries Kobus predikant bleef. In 2004 ging de gemeente over naar de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).


Het archief van de kerkgemeente was, samen met archivalia van de rechtsvoorgangers, opgeslagen in het kerkelijk lokaal aan de Ayttawei te Reduzum. Archivaris Sjoerd de Haan van Tresoar – die in de jaren ‘80 ook de archieven van Roordahuizum en Idaard-Aegum-Friens had bewerkt – begon omstreeks 2010 op persoonlijke titel aan het selecteren en ordenen van de stukken.

Nadat de eerste selectie door De Haan was voltooid en er geen mogelijkheid bleek te bestaan om ook de inventarisatie opnieuw door hem te laten verrichten, werd het archief in 2013 overgedragen aan de gemeente Boarnsterhim. Na een kortstondige opslag in de archiefbewaarplaats te Grou werden de bescheiden in het najaar van dat jaar overgebracht naar het Historisch Centrum Leeuwarden. Daar is het archief in 2015 integraal geïnventariseerd. De vernietiging heeft zich beperkt tot doublures en financiële hulpadministraties.

Kenmerken

Datering:
(1970) 1994-2003 (2013)
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,6 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3114 Nederlands Hervormde gemeente Reduzum-Idaerd c.a., (1970) 1994-2003 (2013)
VERKORT:
NL-LwnHCL 3114