Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Begrafenisvereniging "De Lêste Eare" te Grouw, 1906-1973

3119 Begrafenisvereniging "De Lêste Eare" te Grouw, 1906-1973

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3119 Begrafenisvereniging "De Lêste Eare" te Grouw, 1906-1973
I.
Inleiding
Begrafenisvereniging “De lêste eare” te Grouw werd in 1906 opgericht. Voorheen was het gebruik geweest dat begrafenissen vanuit de Grouwster buurten werden georganiseerd. Iedere buurt wees eigen dragers en klokluiders aan om de overledenen naar hun laatste rustplaats te begeleiden. Op ‘koperen moandei’, de eerste maandag in het nieuwe jaar, legden de buurten financieel rekening en verantwoording af, werden de namen van de overledenen voorgelezen en werden eventuele voorstellen aangaande de organisatie van begrafenissen besproken. Iedere buurt kwam samen in een eigen lokaliteit, waar de drank tijdens dit soort jaarvergaderingen doorgaans rijkelijk vloeide.

Aan het begin van de twintigste eeuw groeide de weerstand tegen de drinkgelagen en de archaïsche wijze waarop het begrafeniswezen in het dorp was georganiseerd. De nieuwe vereniging “De Lêste Eare” werd voor het gehele dorp opgericht en nam de eerdere taken van de buurten bij begrafenissen over. Voortaan werden de dragers en klokluiders niet meer door de buurten aangewezen, maar werden zij betaald uit de contributiegelden die door de leden van de vereniging waren opgebracht.

In 1948 telde “De Lêste Eare” meer dan duizend leden en een vaste ploeg van personeel. De vereniging stond in het dorp hoog aangeschreven, door de correcte wijze waarop zij de begrafenissen leidde. In 2006 was de vereniging, met zo’n zevenhonderd leden, nog altijd een van de grootste verenigingen van Grouw.

De archiefbescheiden van de begrafenisvereniging “De Lêste Eare” werden overgedragen aan de Stifting Grou. Als onderdeel van de documentatiecollectie van de Stifting Grou werd het archief in 2012 geschonken aan de gemeente Boarnsterhim. Sinds de gemeentelijke herindeling met ingang van 1 januari 2014 zijn de archieven van de voormalige gemeente Boarnsterhim ondergebracht bij het Historisch Centrum Leeuwarden.

Kenmerken

Datering:
1906-1973
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,09 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3119 Begrafenisvereniging "De Lêste Eare" te Grouw, 1906-1973
VERKORT:
NL-LwnHCL 3119
Categorie: