Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: IJsclub te Grouw, 1862-1968

3120 IJsclub te Grouw, 1862-1968

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3120 IJsclub te Grouw, 1862-1968
I.
Inleiding
In januari 1862 namen enkele notabele Grouwsters het initiatief tot het organiseren van een hardrijderij op de schaats. Uit de opbrengsten van de wedstrijd bleef geld over, dat het startkapitaal vormde van de Grouwster IJsclub. De vereniging werd formeel op 31 januari 1862 in het café van Job Riemersma opgericht. De eerste bestuurders waren geziene inwoners, zoals de houthandelaar Hidde Halbertsma (voorzitter) en de gemeentesecretaris Willem Sypkens Kijlstra (secretaris).

Al na enkele maanden was het ledental van de ijsclub meer dan tachtig personen. Op de ijsbaan waren zij herkenbaar aan strikken van oranje-blauw lint, die door het bestuur waren aangeschaft. De eerste door de club georganiseerde hardrijderij vond plaats op 6 januari 1864. In die tijd werden de intekenlijsten nog door de Grouwster schooljeugd overgeschreven. Later werden de lijsten gedrukt en per expresse naar omliggende plaatsen verzonden, daaronder de stad Leeuwarden.

Tot 1878 stond het lidmaatschap van de ijsclub alleen voor mannen open, maar op de buitengewone vergadering van 17 december 1878 werd besloten om ook vrouwen toe te laten. De eerste wedstrijd voor vrouwen werd op 3 februari 1880 verreden. In die jaren betaalden de vrouwelijke leden nog slechts een halve contributie en was hen het stemrecht in de vergaderingen ontzegd.

De hardrijderijen in Grouw trokken schaatsers uit de wijde omgeving aan. Voor de winnaars van de eerste en tweede prijs was een prijzengeld van respectievelijk ƒ 70,- en ƒ 30,- beschikbaar. In het seizoen 1879-1880 werden maar liefst 7 wedstrijden georganiseerd en liep het ledental van de vereniging op tot 222 mannen en 140 vrouwen. De wedstrijden vonden waarschijnlijk plaats op De Baai. Eerst in 1886 werd besloten de wedstrijden voortaan te verrijden op het Pikmeer.

Wellicht als gevolg van de grote belangstelling werd in 1880 besloten tot aanschaf van een tent, touwen en vlaggen om de ijsbaan op te luisteren. De materialen werden bekostigd uit de opbrengsten van renteloze aandelen. Soms werden de wedstrijden muzikaal omlijst door het Grouwster korps “Apollo”. De hardrijderijen trokken veel bekijks van het publiek; soms waren er meer dan 1500 toeschouwers aanwezig.

In 1894 werd het land van de weduwe Dijkstra in gebruik genomen als ijsbaan. De heer H. Dijkstra werd in 1908 tot erelid van de ijsclub benoemd vanwege de welwillendheid van de familie om de ijsbaan mogelijk te maken. Het bestuur bleef zich in de decennia die volgden beijveren voor een nieuwe ijsbaan, dichter bij het dorp, maar die pogingen bleven lange tijd vruchteloos. Pas in 1950 kon er tegenover hotel Oostergoo een nieuwe baan in gebruik worden genomen, die door de bouw van een brug over de Rjochte Grouw gemakkelijk toegankelijk was.

In 1912 ontstond uit de Grouwster IJsclub de ijsclub “Foar it jonge folkje”, die zich specifiek op de schooljeugd richt. De verenigingen zijn zelfstandig, maar feitelijk twee loten van dezelfde stam.

De archiefbescheiden van de IJsclub Grouw werden aanvankelijk overgedragen aan de Stifting Grou. Als onderdeel van de documentatiecollectie van de Stifting Grou werd het archief in 2012 geschonken aan de gemeente Boarnsterhim. Sinds de gemeentelijke herindeling met ingang van 1 januari 2014 zijn de archieven van de voormalige gemeente Boarnsterhim ondergebracht bij het Historisch Centrum Leeuwarden.

Kenmerken

Datering:
1862-1968
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,14 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3120 IJsclub te Grouw, 1862-1968
VERKORT:
NL-LwnHCL 3120
Categorie: