Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Muziekvereniging "Apollo" te Grouw, 1892-2012

3124 Muziekvereniging "Apollo" te Grouw, 1892-2012

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3124 Muziekvereniging "Apollo" te Grouw, 1892-2012
I.
Inleiding
Muziekvereniging “Apollo” werd op 7 november 1892 te Grouw opgericht. Het korps begon met 12 muzikanten en circa 70 donateurs. De eerste ‘directeur’ was de Leeuwarder Lambertus Adrianus Peletier, onderkapelmeester van de infanterie, die tot 1895 dirigent bleef.

Het eerste publieke optreden van het jonge korps vond plaats op 20 april 1893. In dat jaar studeerde “Apollo” maar liefst 36 muziekstukken in en trad het korps op bij avonden van de Krite, hardrijderijen, schaats- en zeilwedstrijden. Door haar succes professionaliseerde de vereniging de eerste jaren in snel tempo. Burgemeester Rinia van Nauta van Idaarderadeel werd eind 1894 beschermheer van het korps. In 1896 kreeg “Apollo” een eigen vaandel, dat door enkele dames uit Grouw met zorg was vervaardigd.

Nadat Peletier in 1895 afscheid had genomen werd “Apollo” decennialang muzikaal geleid door Jogchum Nieuwenhuis. Onder zijn leiding maakte het korps de nodige veranderingen door. In maart 1897 werd er een afzonderlijk jeugdkorps opgericht en in november 1901 werd “Apollo” omgevormd van fanfarekorps naar harmoniekorps. Voortaan heette de vereniging “Harmoniecorps Apollo”.
Het korps speelde bij vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen in het dorp Grouw, variërend van huwelijksjubilea tot optochten van de zeilvereniging “Frisia”. In 1913 werd bijvoorbeeld acte de présence gegeven bij de Vrijheidsfeesten en bij het onthaal van de nieuwe burgemeester Onno Greebe. In de jaren daarna - de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog - liep het aantal publieke optredens wat terug.

De draad van het optreden werd in de jaren ’20 door “Apollo” weer opgepakt. De bouw van een muziektent op It Grien in 1923 zal aan de zichtbaarheid van het korps zeker hebben bijgedragen. Ook de frequente deelname aan concoursen maakte “Apollo” in het interbellum niet alleen binnen, maar ook buiten Grouw bekend. Al in 1925 bleek dat de muziektent eigenlijk te klein was voor het groeiende korps.

Jogchum Nieuwenhuis bedankte in 1929 als dirigent, waarna “Apollo” een moeilijke tijd doormaakte. Er gingen stemmen op om het korps op te heffen, omdat muziek voortaan via de radio te beluisteren was. Toch bleef de vereniging bestaan. De nieuwe dirigent werd Bouke de Jong, die “Apollo” tot januari 1961 leidde.
Hij werd opgevolgd door J.A.J. Diederen, die op 20 september 1963 in Duisburg het eerste buitenlandse optreden van het korps leidde. Diederen nam in 1964 vrij plotseling afscheid en werd achtereenvolgens opgevolgd door J. Kuipers (1964-1970) en J. de Haan (1970-1975). Kuipers vormde het harmoniekorps in 1964 om tot brassband, dat het sindsdien gebleven is.

De jubilea van de vereniging werden altijd groots gevierd. Het 100-jarig jubileum in 1992 vormde de aanleiding voor het verschijnen van het boek van Ria Jongstra, Klaas Wapstra en Doekle Yntema, “Apollo. Honderd jaar muziek 1892-1992”. Voor een uitgebreide, chronologische historie van “Apollo” wordt naar dat werk verwezen.

Het archief van de vereniging over het tijdvak 1892-2012 werd door het bestuur van “Apollo” aanvankelijk ondergebracht bij de Stifting Grou. Die stichting heeft haar documentatiecollectie in 2012 overgedragen aan de gemeente Boarnsterhim. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling tussen Boarnsterhim en Leeuwarden is het archief van “Apollo” in september 2013 overgebracht naar het Historisch Centrum Leeuwarden, waar het eind 2015 is bewerkt. Uit het archief is, behoudens enkele doublures, niet vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1892-2012
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
1,8 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3124 Muziekvereniging "Apollo" te Grouw, 1892-2012
VERKORT:
NL-LwnHCL 3124