Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Personeelsvereniging van de N.V. Halbertsma's Fabrieken voor...

3125 Personeelsvereniging van de N.V. Halbertsma's Fabrieken voor Houtbewerking te Grouw, (1937) 1945-1984 (1985)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3125 Personeelsvereniging van de N.V. Halbertsma's Fabrieken voor Houtbewerking te Grouw, (1937) 1945-1984 (1985)
I.
Inleiding
In de naoorlogse jaren was de N.V. Halbertsma de grootste werkgever van het dorp Grouw. Het bedrijf produceerde houten verpakkingsmaterialen, zoals kisthout en pallets, en deuren. Kort na de bevrijding had de fabriek ongeveer 350 werknemers. In de jaren ’50 en ’60 nam het personeelsbestand snel toe. Begin jaren ’60 werkten er zo’n 550 werknemers bij ‘It Houtsjefabryk’, wat goed was voor 20-25% van de Grouwster beroepsbevolking.

Het bedrijf was meer dan een werkgever alleen. In 1945 werd door werknemers de personeelsvereniging opgericht, die allerhande ontspanningsactiviteiten organiseerde en het bedrijfsblad “Halbertsma Nijs” uitgaf. De P.V. Halbertsma organiseerde jaarlijks bijvoorbeeld toneelavonden en uitstapjes en hield het bedrijfsmuziekkorps “Foarút” in stand. Jubilea van de vereniging werden veelal groots gevierd.

Naast het organiseren van ontspanningsactiviteiten was de personeelsvereniging beheerder van het Fonds voor Bijzondere Noden. Uit dat fonds werden werknemers ondersteund die financieel krap bij kas zaten, vaak als gevolg van ziekte.

De personeelsvereniging Halbertsma werd begin 1984 opgeheven, in een tijd dat het slecht ging met het bedrijf. De bescheiden werden overgedragen aan de Stifting Grou, die haar documentatiecollectie in 2012 bij de gemeente Boarnsterhim onderbracht. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2014 werd het archief opgenomen in het Historisch Centrum Leeuwarden.

Uit het archief is niet vernietigd. Enkele stukken betreffende het Fonds voor Bijzondere Noden zijn, vanwege het privacygevoelige karakter ervan, vooralsnog van openbaarheid uitgezonderd.
Voor een meer uitvoerige beschrijving van de historie van de personeelsvereniging Halberstma wordt verwezen naar de publicatie “Gedenkboek personeelsvereniging Halbertsma te Grouw. Een overzicht van de aktiviteiten van 1945 tot en met 1984”.

Kenmerken

Datering:
(1937) 1945-1984 (1985)
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,8 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3125 Personeelsvereniging van de N.V. Halbertsma's Fabrieken voor Houtbewerking te Grouw, (1937) 1945-1984 (1985)
VERKORT:
NL-LwnHCL 3125
Categorie: