Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Commissie Waterpalet Grouw, 1979-2009

3128 Commissie Waterpalet Grouw, 1979-2009

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3128 Commissie Waterpalet Grouw, 1979-2009
I.
Inleiding
In de zomer van 1979 werd in Grouw onder de naam “Waterpalet” voor de eerste maal een expositie gehouden voor (Friese) amateurschilderkunst. Het zou het begin worden van een jaarlijkse traditie, die zich in de jaren ’80 en ’90 in een toenemend aantal deelnemers en een uitdijend publiek mocht verheugen.

Jarenlang werd de expositie gehouden in de Doopsgezinde kerk aan de Hoofdstraat, maar door de grote belangstelling werd vanaf 1994 uitgeweken naar de ruimere zaal van hotel “Oostergoo” aan de Nieuwe Kade. In het midden van de jaren ’90 namen telkens zo’n 150 amateurkunstenaars aan de tentoonstelling deel. Het publiek – soms 1500 bezoekers per seizoen – kon door middel van stembriefjes laten weten welke kunstwerken het best in de smaak vielen. Aan de meest gewaardeerde schilders werden prijzen uitgereikt.

Na de eeuwwisseling nam de belangstelling voor “Waterpalet” af en daalde het aantal deelnemers naar ongeveer 90. Juist door het succes van de eerdere edities was het aantal plaatsen in Friesland waar amateurschilderkunst kon worden tentoongesteld sterk toegenomen. “Der binne folle mear galeryen, der binne in soad eksposysjeromtes bykaam, sels yn tsjerken, der binne ek winkels dêr’t amateurskilders har wurk ynbringe kinne, hjir yn Grou ek”, aldus bestuurslid Jan Pieter Rottiné in 2013.
Omdat het vinden van nieuwe bestuursleden niet slaagde, besloot de Commissie Waterpalet om de organisatie van “Waterpalet” in 2013 – 34 jaar na de eerste editie – te staken.

Het archief, vooral bestaande uit plakboeken, werd ondergebracht bij de Stifting Grou en is in 2012 door die stichting overgedragen aan de gemeente Boarnsterhim. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling van Boarnsterhim en Leeuwarden, maakt het archief met ingang van 1 januari 2014 deel uit van de collectie van het Historisch Centrum Leeuwarden.

Kenmerken

Datering:
1979-2009
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,2 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3128 Commissie Waterpalet Grouw, 1979-2009
VERKORT:
NL-LwnHCL 3128