Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Zeilvereniging "Lyts Frisia" te Grouw, 1900-1972

3137 Zeilvereniging "Lyts Frisia" te Grouw, 1900-1972

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
I. Inleiding
3137 Zeilvereniging "Lyts Frisia" te Grouw, 1900-1972
I.
Inleiding
Al sinds de oprichting in 1860 organiseerde de Zeilvereniging “Frisia” op het Pikmeer en omliggende wateren te Grouw een jaarlijkse zeilwedstrijd, voorafgaand aan de Grouwster kermis. Rond 1900 vatte bij een aantal Grouwsters het idee post om het aantal wedstrijden op de Grouwster meren uit te breiden. Na afloop van de wedstrijd van “Frisia” op 19 september 1900 riep Tjeerd de Jong via dorpsomroeper Gerben Uilkes de bevolking op om naar het café van Feike Dokter te komen om daar te converseren over de uitbreiding van het aantal hardzeilerijen. Dertig zeilliefhebbers kwamen ter plaatse en regelden dat er op 21 september een tweede zeilwedstrijd, voor schouwen, plaats kon hebben.

De wedstrijd werd zo’n succes, dat werd besloten tot oprichting van de zeilvereniging “Lyts Frisia”. ‘Lyts’ omdat de vereniging zich vooral richtte op de kleinere schepen en de wedstrijden – die met Pinksteren werden gehouden – minder groots georganiseerd werden dan die van Zeilvereniging “Frisia”.
Naast het organiseren van zeilwedstrijden hield “Lyts Frisia” zich ook bezig met het Skipkesilen. Al kort na de oprichting werden de eerste wedstrijden in het zeilen met modelbouwschepen voor jeugdigen gehouden. Het klompkesilen werd vanaf 1924 georganiseerd door de vereniging “Jong Frisia”, die uit “Lyts Frisia” voortkwam. Nadat “Jong Frisia” wegens het ontbreken van bestuursopvolging verdween, nam “Lyts Frisia” in 1968 het Skipkesilen weer onder zijn hoede.

Bij de oprichting kende “Lyts Frisia”, onder voorzitterschap van Tjeerd de Jong, een ledental van 42. De vereniging was lange tijd succesvol, maar kreeg in de jaren ’60 te maken met een teruglopende belangstelling. De goede samenwerking tussen de Grouwster watersportverenigingen leidde ertoe dat er in 1973 fusiebesprekingen werden gestart. Tot een beoogde fusie tussen de Vereniging Grouwster Watersport (GWS), “Lyts Frisia” en “Frisia” kwam het niet, maar de laatste twee verenigingen besloten vanaf 1974 wel hun krachten te bundelen.
Het archief van “Lyts Frisia” werd na de fusie overgedragen aan de Koninklijke Watersportvereniging “Frisia”. Een tijdlang was het opgeslagen bij het streekmuseum “De Trije Gritenijen” en later kwam het onder het beheer van de Stifting Grou. Tegelijk met de overdracht van de collectie van de Stifting Grou aan de gemeente Boarnsterhim in 2012 is ook het archief van “(Lyts) Frisia” aan de gemeente overgedragen. Als gevolg van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2014 zijn de stukken vanuit het archiefdepot in Grou overgebracht naar het Historisch Centrum Leeuwarden.

Uit het archief is, behoudens enkele doublures en incourante facturen en kwitanties, niet vernietigd.

Kenmerken

Datering:
1900-1972
Auteur:
A. Tuinhout
Soort toegang:
inventaris
Omvang:
0,21 m1
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 3137 Zeilvereniging "Lyts Frisia" te Grouw, 1900-1972
VERKORT:
NL-LwnHCL 3137
Categorie: