Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Commissie ter Organisatie van het Toernooi om het veldvoetba...

2077 Commissie ter Organisatie van het Toernooi om het veldvoetbal Kampioenschap van Leeuwarden (C.O.T.K.)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
In september van het jaar 1935 staken de besturen van de Leeuwarder voetbalclubs Frisia, Friesland, FVC, Leeuwarden, Nicator en Rood Geel de koppen bij elkaar om te komen tot een jaarlijks onderling toernooi, waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan de tbc-bestrijding. In die vooroorlogse jaren en ook nog in het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog was tuberculose een gevreesde volksziekte.
Het initiatief van de clubs leidde tot de oprichting van de ‘Commissie Voetbal voor TBC bestrijding’. Het grootste deel van de netto-inkomsten zou ten goede moeten komen aan het plaatselijke Parkherstellingsoord, een ziekenhuis in de Friese hoofdstad, waarin veel tbc-patiënten werden opgenomen.
Voetbalclub Leeuwarden was de winnaar van het eerste toernooi, dat op tweede Paasdag 1936 op sportterrein Sonnenborgh (tegenwoordig een kaatsveld) werd verspeeld.
In begin 1936 richtten de bovengenoemde zes verenigingen de ‘Vereniging van Leeuwarder KNVB-clubs’ op, dit ter behartiging van de algemene belangen van de Leeuwarder KNVB-clubs. De ‘Commissie voor voetbal en TBC-bestrijding’ blijft daarna nauw gelieerd aan deze nieuw opgerichte vereniging.

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leidde tot een onderbreking van de reeks toernooien; in 1947 werd de draad weer opgepakt. Inmiddels hadden ook Blauw Wit ’34, Leeuwarder Zwaluwen en MKV zich aangesloten.
Ook toen de tuberculose grotendeels onder controle was gebracht, zo omstreeks 1960, bleef de naam ‘Commissie voor TBC bestrijding’ gehandhaafd, maar het motto werd gegeneraliseerd tot ‘De sterken voor de zwakken’ en na 1973 konden ook andere plaatselijke instellingen dan het Parkherstellingsoord, zoals Ny Techum, Nieuw Toutenburg, Middelséhiem en scholen als de Prof. Grewelschool, de dr. Van Voorthuysenschool, de VBO-school en de Buitenschool op een jaarlijkse bijdrage rekenen.
In 1967 organiseerde de ‘Vereniging van Leeuwarder KNVB-clubs’ voor de eerste maal een wedstrijd tussen de profs van SC Cambuur en een Leeuwarder amateurselectie, een wedstrijd waarvan de opbrengst ook ten goede kwam aan de eerder genoemde instellingen. Vanaf die tijd werd er naar gestreefd die ontmoeting jaarlijks te verspelen, maar regelmatig liet het drukke programma van de profs dat niet toe of waren er andere organisatorische problemen. De laatste wedstrijd vond in 2014 plaats.

In de loop der jaren nam het aantal deelnemende verenigingen toe doordat ook nieuwe clubs als Lions en OSI ‘78 werden toegelaten, evenals WWS uit het in de gemeente Leeuwarden gelegen Wirdum.

Vanaf 1980 werd er ook gespeeld om het zaalvoetbalkampioenschap van Leeuwarden: het Jan Kostelijk toernooi, genoemd naar een uiterst actief bestuurslid van Rood Geel. Het toernooi, dat altijd in de kerstvakantie werd gehouden, stond ook open voor zaalvoetbalverenigingen.

In 1987, kort na de viering van het 50-jarig bestaan, leidde onvrede onder de ‘Vereniging van Leeuwarder KNVB-clubs’ over het beleid van de ‘Commissie Voetbal voor TBC bestrijding’ ertoe dat deze vereniging zijn vertrouwen in de commissie opzegde. Er werd een nieuwe commissie in het leven geroepen, de COTK: de ‘Commissie ter Organisatie van het Toernooi om het Kampioenschap van Leeuwarden’. Dat betekende het einde van de ’Commissie Voetbal voor TBC bestrijding’ en het begin van de reeks COTK-toernooien. Het doel van de toernooien bleef overigens onveranderd: door het organiseren van voetbaltoernooien geld inzamelen voor de diverse zorginstellingen in de gemeente Leeuwarden. De bijbehorende cheques werden aan vertegenwoordigers van de in aanmerking komende instellingen uitgereikt op het jaarlijkse COTK-gala.
De COTK slaagde erin verscheidene sponsors aan zich te binden. Zo werd in 2011 een sponsorcontract afgesloten met zorgverzekeraar ‘De Friesland’.
Vanaf 2000 groeide het aantal deelnemende teams aan de COTK-toernooien steeds meer doordat de gemeente Leeuwarden (delen van) de randgemeenten opslokte. Daardoor konden ook teams uit de nu onder de gemeente Leeuwarden vallende omringende dorpen deelnemen. Bovendien waren vanaf 2007 ook damesteams welkom op de Jan Kostelijk toernooien.

Na het Jan Kostelijk toernooi in december 2017 heeft het bestuur van het COTK haar taken in januari 2018 teruggegeven aan het bestuur van de ‘Vereniging van Leeuwarder KNVB-clubs’. De zittende bestuursleden, onder wie voorzitter Henk Borger (Friesland) en secretaris-penningmeester Douwe Drijver, wilden hun taken beëindigen en konden geen opvolgers vinden.
Toch is het voetbal voor het goede doel in Leeuwarden daardoor niet gestopt, want vanaf 2018 organiseert een andere commissie elk jaar een eendaags toernooi, het OLK, het Open Leeuwarder Kampioenschap, waaraan ook teams buiten de gemeente Leeuwarden mogen meespelen. Op 27 augustus 2022 werd de derde editie verspeeld, nadat het toernooi enkele jaren wegens corona geen doorgang kon vinden.
Het archief van de COTK is in 2021 door de heer Drijver aan het HCL overgedragen. Vergaderstukken van de ’Vereniging van Leeuwarder KNVB-clubs’ uit de periode 2009-2014 maken er ook deel van uit.

Kenmerken

Datering:
1987-2017
Soort toegang:
geen
Omvang:
2 m
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 2077 Commissie ter Organisatie van het Toernooi om het veldvoetbal Kampioenschap van Leeuwarden (C.O.T.K.)
VERKORT:
NL-LwnHCL 2077
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.