Logo Historisch Centrum Leeuwarden

leeuwarden artikel link leeuwarden artikel link
 
Uw zoekacties: Vereniging Het Diaconessenhuis te Leeuwarden, 1879-1982

1281 Vereniging Het Diaconessenhuis te Leeuwarden, 1879-1982

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
1281 Vereniging Het Diaconessenhuis te Leeuwarden, 1879-1982
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de inventarisatie
De bewerking van het archief vond plaats in het kader van de verbetering van de toegankelijkheid voor de gebruikers ervan. Het Gemeentearchief Leeuwarden was zelf niet in de gelegenheid om het archief volledig te inventariseren. Daarom werd in maart 1998 onder meer A & I Archiefbewerking benaderd voor het uitbrengen van een offerte. In april 1998 besloot het Gemeentearchief Leeuwarden de opdracht aan A & I Archiefbewerking te verstrekken.
In totaal werd ca. 106 strekkende meter archief naar Assen getransporteerd en daar bewerkt. Na opschoning en afzondering van vreemd archief en archief van locatie Midden van de Stichting Medisch Centrum Leeuwarden is de omvang van het archief ca. 90 strekkende meter. De begincesuur van het archief houd verband met de oprichting van de vereniging en de eindcesuur met de fusie van het Diakonessenhuis met het Sint Bonifatius Hospitaal en Triotel tot het Medisch Centrum Leeuwarden.
Bij de opstelling van de plaatsingslijst werden door Zandberg naast het eigenlijke ziekenhuisarchief verscheidende aparte archieven onderscheiden. Het ging om een viertal gedeponeerde archieven en archieven van medisch specialisten, die onder meer bij het ziekenhuis werkzaam zijn geweest. De vier gedeponeerde archieven betroffen de stukken van de huishoudelijke commissie, de personeelsvereniging, de ondernemingsraad en de actiegroep hulp aan Poolse hartpatiëntjes van het Medisch Centrum Leeuwarden.
Na inventarisatie is het aantal aparte archieven teruggebracht tot één. Alleen de personeelsvereniging kon als zelfstandige archiefvormer worden aangemerkt. De huishoudelijke commissie en de ondernemingsraad maakten gewoon deel uit van de ziekenhuisorganisatie. Voor de stukken van de ondernemingsraad komt daar nog bij, dat deze afkomstig zijn van directieleden van het ziekenhuis. De ondernemingsraad had een eigen secretaris, die verantwoordelijk was voor het beheer van de stukken van de raad. Waar deze stukken zijn gebleven is niet bekend. De stukken van de actiegroep hulp aan Poolse hartpatiëntjes zijn beschouwd als gedeponeerd archief behorend bij het archief van de Stichting Medisch Centrum Leeuwarden.
Stukken van medisch specialisten betreffende patiënten zijn ook beschouwd als stukken behorende tot het ziekenhuisarchief. In aangetroffen contracten tussen het Diakonessenhuis en medisch specialisten was namelijk vastgelegd dat de door de medisch specialisten opgestelde, of aangelegde en bijgehouden stukken omtrent in het ziekenhuis behandelde patiënten, eigendom van het ziekenhuis waren en deel uitmaakten van het ziekenhuisarchief. Dit betekende dat de medisch specialisten wel als zelfstandigen praktijk in het Diakonessenhuis konden uitoefenen, maar dat zij hun aantekeningen, rapporten, dossiers etc. betreffende in het ziekenhuis behandelde patiënten aan het ziekenhuis moesten overdragen. Uit praktische overweging is er aangenomen dat dit voor alle in deze inventaris voorkomende medisch specialisten heeft gegolden.
De stukken van de medisch specialisten betreffen bijna alleen maar seriematig gerangschikte bescheiden. Veel van deze series bevatten naast gegevens omtrent in het Diakonessenhuis behandelde patiënten, ook gegevens over patiënten die in andere ziekenhuizen zijn behandeld, met name in het Sint Bonifatius Hospitaal of het Stadsziekenhuis, later Triotel. De aanwezigheid van gegevens over patiënten die in andere ziekenhuizen zijn behandeld, verschilt van serie tot serie. Waarschijnlijk zijn er series bij waar meer gegevens inzitten over in andere ziekenhuizen behandelde patiënten, dan over patiënten die in het Diakonessenhuis zijn behandeld. Door de beperkte beschikbare tijd was het niet mogelijk om dit nader uit te zoeken.
Na bewerking van de aangetroffen series kon worden geconcludeerd dat de series in hun geheel door de medisch specialisten zijn overgedragen. Hoe dit is gebeurd en waarom met gegevens van in andere ziekenhuizen behandelde patiënten is niet bekend. Uit praktische overweging zijn de losse stukken of dossiers van in andere ziekenhuizen behandelde patiënten niet uit de series gehaald. Een deel van de series is mogelijk door de medisch specialisten niet aan het Diakonessenhuis overgedragen, maar aan het Sint Bonifatius Hospitaal of Triotel. Of dat inderdaad ook het geval is, kon niet worden achterhaald. Alle series zijn daarom bij het archief van het Diakonessenhuis gelaten.
Van de vernietigbare stukken werd een aparte lijst aangelegd. Deze lijst diende als bijlage bij de opgemaakte verklaring van vernietiging. In totaal werd ca. 7 strekkende meter vernietigd. Het betrof met name dubbele stukken, financiële stukken van gering belang, documentatie waar niets over het ziekenhuis in stond en stukken van medisch specialisten die van weinig historisch belang werden geacht. Klad-aantekeningen en dubbele stukken met aantekeningen zijn in de meeste gevallen bewaard gebleven.
Van de stukken van de in deze inventaris voorkomende medisch specialisten is relatief weinig vernietigd. Dit is gedaan om de onderzoeker een zo volledig mogelijk beeld (van de ontwikkeling) van de geneeskunde per discipline in Leeuwarden te kunnen geven en omdat er waarschijnlijk verder weinig archief van medisch specialisten in Leeuwarden bewaard is gebleven.
Aan vreemd archief werd in totaal ca. 3 strekkende meter afgezonderd. Het ging met name om stukken van het Stadsziekenhuis, stukken van de werkgroep ziekenhuisvoorzieningen van de Vereniging van Ziekenhuizen in Friesland, stukken van het district Friesland van de Landelijke Specialisten Vereniging, stukken van het Leeuwarder Medisch Specialisten Genootschap en patiëntendossiers van het Districts Consultatie-Bureau voor Tuberculose-Bestrijding van de Provinciale Friese Vereniging Het Groene Kruis. De beschrijvingen van het vreemd archief zijn buiten deze inventaris gehouden.
Stukken die zijn opgesteld, of aangelegd en bijgehouden na de fusie tussen de drie Leeuwarder ziekenhuizen, zijn voor het merendeel beschouwd als stukken behorende tot het archief van de opvolgster van het Diakonessenhuis, het Medisch Centrum Leeuwarden. De Stichting Medisch Centrum Leeuwarden werd op 28 januari 1982 opgericht. Uit praktische overweging is bij het afsplitsen van stukken niet deze datum als begindatum gehanteerd, maar 1 februari 1982. De omvang van de afgescheiden stukken bedraagt in totaal ca. 1 strekkende meter. De beschrijvingen van deze stukken zijn niet in deze inventaris opgenomen.
Als omschrijving van de uiterlijke vorm van de patiëntendossiers van de medisch specialisten is de term doos gebruikt. Hoewel deze term als omschrijving van de uiterlijke vorm niet juist is, is zij toch maar gehanteerd, omdat het in verband met de beperkte beschikbare tijd niet mogelijk was om het aantal omslagen en/of pakken per serie te tellen.
De meeste bescheiden verkeren in redelijke tot goede materiële staat. Oude mappen en dozen werden verwijderd en vervangen door nieuwe zuurvrije omslagen en archiefdozen. Ook aangetroffen plastic en ijzerwerk werd verwijderd.

Kenmerken

Datering:
1879-1982
Soort toegang:
inventaris
Inventaristitel:
Inventaris van het archief van de Vereniging Het Diakonessenhuis te Leeuwarden, (1879)1880-1982(1985)
Omvang:
88,5 m1
Bloknummer:
308
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Historisch Centrum Leeuwarden. Toegang 1281 Vereniging Het Diaconessenhuis te Leeuwarden, 1879-1982
VERKORT:
NL-LwnHCL 1281
Categorie: