300 jaar Stadhuis

Dit jaar bestaat het Stadhuis van Leeuwarden 300 jaar. Op 1 april 1715 legde de 3-jarige Willem Carel Hendrik Friso, prins van Oranje Nassau, de eerste steen van het Stadhuis aan het Raadhuisplein.

Het 300-jarige bestaan van deze parel van 18e-eeuwse bouwkunst is een goede gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis en de tegenwoordige functie en gebruikers van dit gebouw.

De centrale rol die het Stadhuis vervulde kwam goed naar voren tijdens de Open Monumentendag op 12 september j.l.. Ook konden huidige en oud-gebruikers tijdens een reünie van het Stadhuis op 31 oktober met elkaar kennis maken. Op 13 en 20 december staan er lezingen gepland mede ter gelegenheid van 300 jaar Stadhuis. Voor kinderen wordt een tekenwedstrijd gehouden.

454-stadhuis leeuwarden


Jonathan Israel krijgt rondleiding door Stadhuis

Afgelopen dinsdag 3 november gaf Jonathan Israel een lezing over ‘tolerantie in de Nederlandse republiek’ in de Kanselarij te Leeuwarden. Israel is Professor of Historical Studies aan het ‘Institute of Advanced Studies’ van Princeton. Zijn werk heeft betrekking op de Nederlandse geschiedenis en de Europese koloniale geschiedenis van de renaissance tot de achttiende eeuw. Voorafgaan aan de lezing kreeg Israel een rondleiding door het Stadhuis van niemand minder dan burgemeester Crone zelf.

Jonathan Israël krijgt rondleiding door Stadhuis verkleind

Jonathan Israel bij de cellen. Foto: Geart de Vries

 

Crone geeft rondleiding aan Jonathan Israel verkleind

Foto: Geart de Vries


Reünie stadhuis
Zaterdag 31 oktober werd er een reünie georganiseerd met huidige en voormalige gebruikers van het Stadhuis. Dit was een groot succes! Ook deed de gelegenheid zich voor een prachtige foto van alle aanwezige huidige en oud-gebruikers van het stadhuis te maken.

De quiz die voor deze gelegenheid was georganiseerd werd gewonnen door oud-wethouder Yvonne Bleize. Zij won in een spannende finale van huidig raadslid Pier Tilma.

Klik op de foto voor een overzicht met alle namen.

Reunie gebruikers stadhuisFoto: Jacob van Essen - Fotobureau Hoge Noorden

Maandag 30 november 2015 was het precies 300 jaar geleden dat de gemeenteraad van Leeuwarden voor het eerst in het Stadhuis vergaderde. Ter gelegenheid hiervan werd op een toepasselijk taartje getracteerd.

Terug