Recordaantal bezoekers Oldehove tijdens Nacht van de Nacht

In heel Nederland werden op een zaterdag in oktober in steden én op het platteland verschillende nachtelijke activiteiten georganiseerd. Hiermee werd door natuur- en milieuorganisaties aandacht gevraagd voor de schoonheid en de waarde van donkere nachten.

De Breedstraat bij nacht. Foto Johannes Houtsma
De Breedstraat bij nacht. Foto Johannes Houtsma

In Leeuwarden werd dit jaar extra de nadruk gelegd op historie. Zo trok de avondopenstelling van de Oldehove dit jaar tijdens de Nacht van de Nacht een record aantal van meer dan 1150 bezoekers en wisten circa 350 belangstellenden hun weg naar het HCL te vinden alwaar rondleidingen door de schatkamer werden georganiseerd en doorlopende presentaties met oude foto’s van nachtelijk Leeuwarden werden vertoond. Daarnaast konden geïnteresseerden aansluiten bij een stadswandeling langs historische horeca in de Leeuwarder binnenstad. 

Belangstellenden hangen aan de lippen van stadsgids Pieter van der Ende tijdens een nachtelijke stadswandeling langs historische horeca. Foto: Jolanta de JongBelangstellenden hangen aan de lippen van stadsgids Pieter van der Ende tijdens een nachtelijke stadswandeling langs historische horeca. Foto: Jolanta de Jong

Op de Oude Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan liet schrijver, dichter en kunstenaar Anne Feddema de aanwezigen huiveren door sterke (griezel)verhalen te vertellen. Weerman Piet Paulusma opende er 'de Nacht'.

De Kleine Kerkstraat tijdens de Nacht van de Nacht. Foto: Johannes Houtsma
De Kleine Kerkstraat tijdens de Nacht van de Nacht. Foto: Johannes Houtsma

Grootste publiekstrekker was Leeuwarden by night vanaf de Oldehove, waarbij onderweg naar boven op de eerste verdieping nachtmuziek van het Leeuwarder Dj-collectief Nokturné (met gastmuzikanten) kon worden beluisterd. Eerder op de avond waren er optredens van troubadour-torenwachter Jaap Wagenaar.

Het sfeervol verlichte Princessenhof. Foto: Johannes Houtsma.
Het sfeervol verlichte Princessenhof. Foto: Johannes Houtsma.

Verder kon het Pier Pander Museum worden bezocht en was de Dominicuskerk - met o.a. een door Sake Roodbergen verzorgde lezing over nachtvlinders - opengesteld voor belangstellenden. Ook kon er worden geluisterd naar Gregoriaanse muziek en kon de toren worden beklommen.

Terug