'Paviljoen Liwwadders' geopend

Paviljoen Liwwadders is open! Vrijdagmiddag beleefden we een prachtige openingsmiddag die begon aan de voet van Oldehove. Hier zong Melvin van Eldik met het Popkoor voor Kids zijn voor de seizoens-opening geschreven Oldehove-lied, waarna burgemeester Crone met de speciaal voor de gelegenheid overgekomen loco-burgemeester van Pisa de toren opende voor het publiek.

Na deze openingshandeling- die traditiegetrouw rond 1 april plaatsvindt- trokken de genodigden onder aanvoering van het Jeugd Pasveer korps het Lân fan taal in, op weg naar het drijvende paviljoen. Daar aangekomen werd de voormalige Ark Fryslân ‘ontdoopt’ door Sjoukje Terpstra (Dok6268), samen met Hein de Graaf (DNALWD2018) de ontwerpers van de buitenkant van het paviljoen. Wethouder Sjoerd Feitsma ‘herdoopte’ vervolgens het paviljoen en onthulde de naam Liwwadders.

Paviljoen Liwwadders is het HCL-onderdeel in de Talentuin van Lân fan Taal.  In het eerdere drijvende clubhuis van centrum voor architectuur De ARK is van 31 maart tot eind oktober een meertalige belevingsexpositie te zien, ingericht door het HCL. Paviljoen Liwwadders ligt afgemeerd in de Noorderstadsgracht, vlakbij het HCL. Het Paviljoen bestaat uit veel verrassende onderdelen voor jong en oud, met als rode draad  het DNA van Leeuwarden, vroeger en nu. In de expositie ‘Liwwadders. Dit is ons heden, verleden en toekomst; wat is die van jou’ maakt men een reis door de tijd.

Paviljoen 'Liwadders' ligt afgemeerd in de Prinsentuin achter het Historisch Centrum Leeuwarden
Paviljoen 'Liwwadders' ligt afgemeerd in de Prinsentuin achter het Historisch Centrum Leeuwarden

In Paviljoen Liwwadders komen de verhalen samen van  geboren en getogen Liwwadders, toevallige passanten, forenzen, toeristen en vluchtelingen. Van mensen die hier nog maar kort of al jarenlang wonen. Maar men leert uiteraard ook de Liwwadders van vroeger kennen. Zoals een terpbewoner uit de eerste eeuw, burgemeester Adje Lamberts die in 1580 de Spanjaarden uit Leeuwarden verjoeg en natuurlijk Saskia van Uylenburgh, de vrouw van wereldberoemd schilder Rembrandt van Rijn! Wat hield hen bezig? Hoe klonk hun taal? Wat zit er in hun DNA-buisje?

Liwwadders van nu vertellen over hun DNA. Wat verbindt hen met de stad? Wat hebben zij in hun buisje gestopt dat verwerkt is in het DNALWD2018-kunstwerk van kunstenaar Hein de Graaf in het Gemeentehuis? De bezoeker kan zijn kennis over Leeuwarden testen, Liwwadders leren spreken en luisteren naar de mooiste Liwwadder liedjes. En men kan een boodschap achterlaten voor de toekomst.

Kinderburgemeester Charlize Hendriks vertelde de genodigden wat zij in haar buisje voor het DNA-kunstwerk van DNALWD2018 (in het gemeentehuis) heeft gedaan en over haar dromen voor de toekomst voor Leeuwarden. Ook nam zij het eerste exemplaar van 'Ontdek Leeuwarden in ontvangst', het expeditiepakket voor kinderen van 6-12 jaar dat hoort bij de verderop in de Prinsentuin gelegen Ontdekwand van het HCL.

Kinderburgemeester Charlize Hendriks nam het eerste exemplaar van 'Ontdek Leeuwarden in ontvangst. Foto: Ruben van Vliet
Kinderburgemeester Charlize Hendriks nam het eerste exemplaar van 'Ontdek Leeuwarden'  in ontvangst. Foto: Ruben van Vliet

Aansluitend werden in het Lân fan de taal Paviljoen Mem en de Talentún van de Afûk geopend. Stadhouder Willem Lodewijk, burgemeester Crone, wethouder Sjoerd Feitsma en de kinderburgemeester mochten als eersten hun 'lievelingswoord' op Mem laten vereeuwigen en bliezen MeM vervolgens gezamenlijk leven in!

Paviljoen Liwwadders is zeven dagen per week (gratis) open voor publiek (op doordeweekse dagen van 11.00 tot 17.00 uur, weekends van 13.00 tot 17.00 uur).

Bekijk de door Ruben van Vliet gemaakte fotoreportage van de opening van het toeristisch seizoen op de Facebookpagina van Paviljoen Liwwadders.

Terug