Met de sluiting van de Oldehove, het Paviljoen Liwwadders en het Pier Pander Museum op 28 oktober kan worden gesteld dat voor het HCL het toeristisch seizoen 2018 ten einde loopt; een zeer succesvol seizoen.


Bron: https://huisaanhuisleeuwarden.nl

De Oldehove heeft in 2018 ruim 65.000 bezoekers getrokken. Vorig jaar werd minder dan de helft van dat aantal bezoekers in de scheve toren ontvangen. Die stijging heeft natuurlijk verband met LF2018, maar ook door de ruimere openingstijden. Paviljoen Liwwadders, de tijdelijke drijvende expositieruimte van het HCL in de Noorderstadsgracht, werd vanaf april ongeveer 40.000 keer bezocht. Het Pier Pander Museum trok in die zeven maanden (alleen open van vrijdag t/m zondag) meer dan 4500 belangstellenden (een toename van 65%).

Een delegatie uit Aarhus wordt rondgeleid door HCL-stadsgids Ad Fahner

Het HCL telde tot november ruim 31.000 bezoekers (een stijging van 44%). Het aantal via het HCL geregelde stadswandelingen is in vergelijking met vorig jaar meer dan verdriedubbeld. Eind oktober stond de teller op ruim 800 groepen met ongeveer 12.000 deelnemers. De HCL-groepen werden zoveel mogelijk in omvang beperkt, zodat de overlast voor binnenstadsbewoners meeviel. Ook andere activiteiten buiten het HCL trokken veel belangstellenden.

De openstelling van de Oldehove was alleen mogelijk door de enorme inzet van ongeveer 30 vrijwillige torenwachters. Ook in het Paviljoen Liwwadders en in het Pier Pander Museum werden bezoekers ontvangen en rondgeleid door vrijwilligers. Het HCL kon in 2018 een beroep doen op ruim 110 vrijwilligers.

Veel activiteiten gaan overigens gewoon door in de winterperiode. HCL-wandelingen worden ook dan aangeboden. De expositie Leeuwarden de mooiste stadsgezichten 1600 tot nu in het HCL loopt tot 7 januari. Het HCL is alleen gesloten in de periode 24 december t/m 1 januari. De Oldehove kan in sommige gevallen voor groepen open.

Terug